Hoe gezond is jouw grond?

Eigenaars van grond, die mogelijks vervuild is, moeten dat vanaf 2021 verplicht laten onderzoeken. Maar hoe kom je dat te weten? Afvalmaatschappij OVAM lanceerde in november ‘De Grote Grondvraag’, waar je de status van jouw perceel kan bekijken. Maar lang niet alle percelen zijn erin opgenomen.
6 januari 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:52
Lees meer over:
Eigenaars van grond, die mogelijks vervuild is, moeten dat vanaf 2021 verplicht laten onderzoeken. Maar hoe kom je dat te weten? Afvalmaatschappij OVAM lanceerde in november ‘De Grote Grondvraag’, waar je de status van jouw perceel kan bekijken. Maar lang niet alle percelen zijn erin opgenomen.
Uit cijfers, die Vlaams parlementslid Freya Perdaens (N-VA) opgevraagd heeft bij haar partijgenoot en minister van Omgeving Zuhal Demir, blijkt dat in sommige gemeenten nog geen 10 procent van de mogelijk vervuilde percelen, onderzocht is. Vanaf volgend jaar is nochtans een bodemonderzoek verplicht, en indien nodig de daaraan gekoppelde sanering van zulke risicopercelen.
 
In het verleden kunnen er op deze risicopercelen vervuilende activiteiten plaatsgevonden hebben, denk aan industrie, zoals droogkuis of garages. Hierdoor kunnen schadelijke stoffen in de bodem gesijpeld zijn, die een gevaar vormen voor landbouw, natuur, grondwater en gezondheid. Via een bodemonderzoek kan de verontreiniging vastgesteld worden.
 
Op vandaag moeten nog ongeveer 100.000 percelen onderzocht worden op verontreiniging, dat komt overeen met de helft van alle Vlaamse risicopercelen. Ook tussen gemeentes zijn de verschillen groot. De meeste risicopercelen (4.776) die nog niet gescreend zijn, liggen in Gent. Antwerpen, Mechelen en Vilvoorde scoren een pak beter, met 70 procent van de risicopercelen die er werden onderzocht.
 
Maar uit die verschillen mogen geen conclusies getrokken worden, klinkt het bij OVAM, want elke gemeente is anders. “Niet elke gemeente heeft in dezelfde mate en in dezelfde periode een gelijkaardige industriële ontwikkeling gehad”, vertelt woordvoerder Jan Verheyen aan De Tijd. Er kunnen ook grote verschillen zijn in de mate en de soort van vervuiling. Dat kan een verklaring zijn waarom sommige gemeenten achterop hinken in het bodemonderzoek.
 
Bij een verkoop of overdracht van een grond, is een bodemattest verplicht. Dat vertelt de nieuwe eigenaar of de grond al dan niet een risicoperceel is. Is dat het geval, dan moet hij een oriënterend onderzoek uitvoeren. Dat kost al snel 3.000 euro. Komt er een sanering aan te pas, dan lopen de kosten nog hoger op. Particulieren en scholen, die niet verantwoordelijk zijn voor de verontreiniging, kunnen een vrijstelling krijgen voor zowel het onderzoek als de sanering. In dat geval wordt het door OVAM uitgevoerd en betaald. Maar veel mensen weten dit niet. Volgens Freya Perdaens is het aan de gemeenten om hun inwoners hierover in te lichten.
 
Eigenaars, die een onderzoeksplicht hebben, zullen op de hoogte gebracht worden door OVAM. Wie er niet op ingaat, riskeert een sanctie. Via de website ‘De Grote Grondvraag’ van OVAM, kan je voor jouw grond opzoeken of het een risicoperceel is. Kleurt jouw stuk grond groen, dan hoef je verder niets te doen. Is het stuk geel, dan is de informatie gekend over de bodemkwaliteit. Die kan je opvragen op de website of bij OVAM. Kleurt het oranje, dan staat de grond gekend als risicogrond en neemt OVAM het onderzoek op zich omdat je in aanmerking komt voor een vrijstelling. Is het rood, dan wil dat ook zeggen dat het risicogrond is en zal je een oriënterend bodemonderzoek moeten uitgevoerd worden.
 
Momenteel is het al mogelijk om de gegevens van 125 gemeenten op te vragen. In de loop van de komende maanden worden de gegevens van een zeventigtal gemeenten aangevuld.

Bron: De Tijd / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek