Hoe futuristisch moet supermarkt van toekomst zijn?
nieuwsAls het van Delhaize afhangt, zal in onze spitstechnologische keuken van de toekomst een digitaal prikbord hangen, waarmee we ons boodschappenlijstje samenstellen. Geen nood voor de gerechten waarvan we de bereidingswijze niet uit het hoofd kennen. We kunnen de ingrediënten opzoeken met behulp van een tweede intelligente applicatie die een verbinding maakt met de stock van Delhaize. De klant van de toekomst heeft ook thuis toegang tot alle productinformatie.
Als het lijstje klaar is, laadt de consument het in zijn klantenkaart, de Delhaize-pluskaart, en rijdt hij naar de supermarkt. Aan de 'information desk' bij de ingang wordt het lijstje ingescand in het geheugen van een intelligent winkelkarretje. Dat scant alle producten en houdt het prijsverloop bij. Het staat ook in contact met andere hoogtechnologische snufjes in de winkel die het shoppen moeten vergemakkelijken.
Die technologie heet RFID, of Radio Frequency Identification. Ze gebruikt radiogolven om objecten in de winkel te identificeren. In de winkelkarretjes zitten computerchips die via de golven met een leestoestel communiceren en zo hun identificatiegegevens overhevelen. De technologie aan de basis van RFID is zo oud als de straat. Ze werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt om vliegtuigen op te sporen.
Echt futuristisch zijn de 'smart shelves', of intelligente winkelrekken. Stel: u weet niet goed welk wijntje het best bij uw avondeten past. Aan de hand van de producten die in uw karretje liggen maakt de RFID-computer die keuze. Wanneer u met uw karretje langs de wijnrekken wandelt, licht de computer de 'juiste' fles op van de plank.
Er zitten ook geen caissières aan de kassa van de winkel van de toekomst, tenzij het te druk is in de supermarkt. De klant haalt zijn koopwaar eigenhandig door de scanner en mag ook zelf betalen. Wel dient een gate met automatische klapdeuren als ultiem controlemiddel. Die gaan pas open als de inhoud van het karretje overeenkomt met het kasticket.
Of deze technologische winkelsnufjes een fictie blijven, dan wel ooit realiteit worden, hangt van de RFID-technologie af. Bij Delhaize weten ze niet wanneer die op punt zal staan. Ook de Franse groep Carrefour experimenteert ermee, maar voor het eigen personeel. Carrefour probeert computerchips uit die de magazijniers signaleren wanneer de winkelrekken bijna leeg zijn.(KS)
Bron: De Tijd</i>