Hoe diervriendelijk is productie van kangoeroevlees?

nieuws
Dierenrechtenorganisaties stellen zich vragen bij de manier waarop kangoeroes in Australië worden gedood. De Nederlandse supermarktketen Albert Heijn overweegt daarom om het vlees van die dieren uit zijn winkelrekken te halen. Dat zou een flinke streep door de rekening zijn van de Wingense importeur van exotisch vlees Deli Ostrich.
5 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Dierenrechtenorganisaties stellen zich vragen bij de manier waarop kangoeroes in Australië worden gedood. De Nederlandse supermarktketen Albert Heijn overweegt daarom om het vlees van die dieren uit zijn winkelrekken te halen. Dat zou een flinke streep door de rekening zijn van de Wingense importeur van exotisch vlees Deli Ostrich.

"Ons belangrijkste product is struisvogelvlees, dat we uit Zuid-Afrika invoeren", vertelt zaakvoerder Luc Deleersnyder van Deli Ostrich in Het Nieuwsblad. "Op twee staat kangoeroevlees uit Australië. Dat is goed voor zo'n 18 procent van onze jaarlijkse omzet, die intussen opgelopen is tot ongeveer 13 miljoen euro per jaar. Voorts importeren wij ook vlees van bizons, antilopen, zebra's, krokodillen en slangen".

Deli Ostrich, dat twintig werknemers telt, profiteert van de groeiende belangstelling in Europa voor exotische vleessoorten, onder meer omwille van hun laag vetgehalte. "40 procent van het vlees dat we invoeren, is de bestemd voor de Belgische markt. De rest voeren we weer uit naar zowat alle landen van Europa", aldus Deleersnyder.

Maar hoe zit het met het welzijn van die exotische dieren? Albert Heijn, dat klant is bij Deli Ostrich, overweegt om te stoppen met de verkoop van kangoeroevlees. Maar volgens Deleersnyder is daar niks mis mee. "De jacht op kangoeroes is streng gereglementeerd en maakt deel uit van een grootschalig verdelgingsprogramma van de overheid. Kangoeroes leven er in het wild en planten zich snel voort. Hun aantal wordt op 50 tot 60 miljoen geschat".

Volgens Deleersnyder vormt hun overpopulatie in sommige streken een gevaar voor het verkeer en leidt ze tot schade aan landbouwgewassen, een beetje vergelijkbaar met de everzwijnen die bossen in Limburg en West-Vlaanderen onveilig maken. De jacht op kangoeroes zou uitsluitend gebeuren door opgeleide, professionele jagers. "Ze mogen kangoeroes alleen met een schot tussen de ogen doden", weet Deleersnyder.

Dierenrechtenorganisaties verspreiden op het internet beelden van jachtpartijen met helikopters en van dieren die meerdere schotwonden vertonen. Ook beweren zij dat vooral vrouwelijke kangoeroes, soms nog met jongen in de buidel, gedood worden. "Die verhalen zijn uit de lucht gegrepen", reageert Deleersnyder. "Kangoeroes kunnen immers alleen maar 's nachts bejaagd worden. Als de jagers hun buit inleveren, wordt nauwkeurig gecontroleerd dat ze alleen een kogelwonde aan de kop vertonen".

De zaakvoerder van Deli Ostrich zegt het debat over dierenwelzijn met open vizier te willen aangaan. "Je kan net zo goed vraagtekens plaatsen bij de kweek- en slachtmethoden van dieren als kippen, varkens en runderen bij ons", besluit Deleersnyder. 

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek