nieuws

Transgene tomaat verdraagt zoute voedingsbodem

nieuws
Canadese en Amerikaanse wetenschappers hebben via genetische manipulatie een tomaat gemaakt die goed gedijt op zoute grond en die bovendien goed smaakt. De ontwikkeling van de transgene plant was veel eenvoudiger dan deskundigen altijd hadden gedacht, schrijft het maandblad Nature Biotechnology.
31 juli 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:51
Canadese en Amerikaanse wetenschappers hebben via genetische manipulatie een tomaat gemaakt die goed gedijt op zoute grond en die bovendien goed smaakt. De ontwikkeling van de transgene plant was veel eenvoudiger dan deskundigen altijd hadden gedacht, schrijft het maandblad Nature Biotechnology.

De wetenschappers Hong-Xia Zhang van de Universiteit van Toronto en Eduardo Blumwald van de Universiteit van Californië hebben in een tomatenplant een gen ingebracht dat een overmaat aan zout uit de vrucht kan wegwerken naar de bladeren. De vruchten blijven daardoor goed eetbaar. Niet-transgene tomaten die op zilte grond werden geteeld, liepen veel schade op door de zoute omgeving als ze al niet helemaal wegkwijnden.

Zhang en Blumwald schrijven in Nature Biotechnology dat hun vondst kan bijdragen aan een grotere voedselproductie omdat nu ook andere grond kan worden gebruikt. "In de hele wereld is 60 miljoen hectare, een kwart van de bevloeide landbouwgrond, aangetast door zout. Onze ontdekking schept de mogelijkheid daar transgene planten te kweken en te oogsten die geschikt zijn voor consumptie."

Bron: AFP

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek