Helft van overtredingen zwartwerk in horecasector

nieuws
47,5 procent van alle processen-verbaal die worden opgemaakt voor zwartwerk gaan over horecabedrijven. Dat blijkt uit het eerste jaarverslag van SIOD, de koepel van sociale inspectiediensten. Die nieuwe dienst richt zich voor vier vijfde op vier sectoren: horeca, bouw, kleinhandel en landbouw. Dat de helft van de pv's in de horeca zijn te vinden, is niet te wijten aan een verhoogde controle. Slechts 22 procent van alle gecontroleerde werkgevers, is actief in de horeca.
25 oktober 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:01
47,5 procent van alle processen-verbaal die worden opgemaakt voor zwartwerk gaan over horecabedrijven. Dat blijkt uit het eerste jaarverslag van SIOD, de koepel van sociale inspectiediensten. Die nieuwe dienst richt zich voor vier vijfde op vier sectoren: horeca, bouw, kleinhandel en landbouw. Dat de helft van de pv's in de horeca zijn te vinden, is niet te wijten aan een verhoogde controle. Slechts 22 procent van alle gecontroleerde werkgevers, is actief in de horeca.

Globaal beschouwd hebben de opgestelde 'pro justitia' voornamelijk betrekking op de wetgeving over de sociale documenten en Dimona. 15 procent van het aantal gecontroleerde werkgevers begaat op dit vlak inbreuken. Op de tweede plaats staan de processen-verbaal met betrekking tot deeltijdse arbeid (7 pct) en op de derde plaats die met betrekking tot de tewerkstelling van buitenlandse werknemers (4 pct).

De horeca heeft de hoogste graad van 'pro justitia' inzake sociale documenten, deeltijdse arbeid én tewerkstelling van buitenlandse werknemers. Het eerste rapport van SIOD houdt enkel rekening met de repressieve maatregelen van de strijd tegen sociale fraude en illegale arbeid. Doel is te komen tot een meer volledige resultatenkaart van de acties van de sociale inspectiediensten.(KS)

Bron: Belga/De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek