Grote vissen maken plaats voor kleinere soorten
nieuwsDat de Noordzee haar vissen verliest werd al eerder vastgesteld, maar dat fenomeen werd altijd in de schoenen geschoven van de overbevissing. Nu tonen ter Hofstede en zijn collega Jan Geert Hiddink aan dat ook de opwarming van de aarde ervoor verantwoordelijk is. Sinds 1985 is de zeebodemtemperatuur met anderhalve graad gestegen. Dat zorgt ervoor dat steeds meer kleine vissen, zoals ansjovis, zeebaars en mul, via het Kanaal de Noordzee binnendringen. Grotere vissen, zoals de zeewolf, de doornhaai en de schelvisachtige leng vinden het dan weer te warm worden en trekken steeds verder weg naar het noorden.
In combinatie met de overbevissing van de Noordzee stelt de verandering van aanwezige vissoorten de vissers voor een groot probleem. Vissers concentreren zich traditioneel immers op een bepaalde soort voor de vangst. Het wordt echter steeds moeilijker de grote vissen in één trok binnen te halen. "Vissers moeten steeds vaker op zoek gaan naar de krenten in de pap", zegt ter Hofstede. Volgens de onderzoeker zijn er daardoor nu al vissers die van de handel in kleinere vissoorten, die ze steeds vaker in hun netten vinden, een zijhandeltje maken om rond te komen. "Kleinere vissen zijn wel duurder dan grote vissen en dus kan de handel nog wel rendabel zijn".
"Als de opwarming van de aarde zich verder doorzet, zullen we in de Noordzee een vissenpopulatie krijgen zoals ze tot voor kort voor de Franse kust kenden", zegt ter Hofstede. "Daar zullen de vissers zich aan moeten aanpassen".(KS)
Meer informatie: Samen met collega Jan Geert Hiddink van de Bangor University in Wales publiceert Remment ter Hofstede analyses van de soortenrijkdom in de Noordzee in het komende nummer van Global Change Biology.
Lees ook: geVILT: In troebel water is het goed vissen
Bron: De Morgen