nieuws

Grote firma's zullen dierlijk eiwit in veevoeder mengen

nieuws
Na de BSE-uitbraak werd het gebruik van dierlijke eiwitten als grondstof voor veevoeder verboden, maar momenteel is er in Europa een discussie aan de gang om dierlijke eiwitten opnieuw toe te laten. Volgens Wageningen UR zullen enkel de grotere mengvoederbedrijven in staat zijn om dierlijke eiwitten te benutten in overeenstemming met de voorwaarden die daaraan gekoppeld worden.
7 mei 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:18

Na de BSE-uitbraak werd het gebruik van dierlijke eiwitten als grondstof voor veevoeder verboden, maar momenteel is er in Europa een discussie aan de gang om dierlijke eiwitten opnieuw toe te laten. Volgens Wageningen UR zullen enkel de grotere mengvoederbedrijven in staat zijn om kostenefficiënt dierlijke eiwitten te benutten in overeenstemming met de voorwaarden die daaraan gekoppeld worden.

Wageningen UR voerde, op vraag van het Nederlandse landbouwministerie, een literatuurstudie uit naar het gebruik van dierlijke eiwitten in veevoeder. Daaruit blijkt dat dierlijke eiwitten een belangrijke bron van mineralen en eiwitten zijn en dat ze wel degelijk gebruikt kunnen worden ter vervanging van soja. Door het gebruik van dierlijke eiwitten kan de prijs van mengvoeders voor varkens en pluimvee omlaag, maar veel is afhankelijk van de manier waarop voldaan wordt aan de nultolerantie.

De nultolerantie, wat inhoudt dat er geen kannibalisme (dierlijk eiwit van dezelfde diersoort voederen, nvdr.) mag optreden en dat herkauwers uitgesloten moeten worden, zorgt er volgens de studie voor dat het gebruik van dierlijke eiwitten buiten het bereik van kleinere bedrijven blijft. De onderzoekers geven aan dat de grote veevoederfirma's vaak beschikken over gescheiden productielocaties waardoor de nultolerantie gewaarborgd blijft, maar dat geldt niet voor de kleinere firma's binnen de sector. De logistiek en hogere kosten kunnen voor hen een probleem vormen.

Daar komt bij dat er momenteel nog geen kwantitatieve analysemethode bestaat waarmee vastgesteld kan worden dat dieren geen slachtafval van de eigen soort gevoederd krijgen. De belangrijkste conclusie is echter dat het gebruik van dierlijke eiwitten in veevoeder voor landbouwdieren ervoor gaat zorgen dat het voeder beter en goedkoper wordt. "Bijproducten in de vorm van slachtafval kunnen daardoor meer waarde krijgen, waardoor de slachthuizen minder kosten hebben. Dit kan ten goede komen aan de hele productieketen", menen de onderzoekers.

Meer info: WUR-studie 'Strenge eisen bemoeilijken mogelijke herintroductie dierlijk eiwit in veevoer'

Bron: Boerenbusiness

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek