Grootste tomatenkweker van Vlaanderen komt in Nederlandse handen

nieuws

Den Berk Délice, met 80 hectare het grootste tomatenbedrijf van Vlaanderen, komt in handen van Nederlandse investeerders. Egeria, een Nederlandse investeringsmaatschappij, koopt een meerderheidsbelang in het bedrijf uit de regio Hoogstraten. De bestaande aandeelhouders-telers blijven met een "substantieel" minderheidsbelang aanwezig in het kapitaal. Met het nieuwe kapitaal wil het tomatenbedrijf zijn groeiambities waarmaken. Het startte recent een productiesite op in Marokko en ook overnames worden in de toekomst niet uitgesloten.

8 januari 2025 VILT-redactie
Hoofdkantoor van Den Berk Délice in Rijkevorsel

Den Berk Délice kondigde begin dit jaar al aan op zoek te zijn naar externe aandeelhouders. Niet omdat de zittende aandeelhouders uit het bedrijf wilden stappen, maar juist omdat zij een verdere groei voor ogen hebben. De zoektocht naar nieuwe investeerders is nu ten einde. Het tomatenbedrijf maakte deze week bekend dat Egeria, een Nederlandse investeringsmaatschappij, een meerderheidsaandeel verwerft terwijl de zittende eigenaars aan boord blijven.

Die zittende eigenaars zijn Luc Beirinckx, Koen Lauwerysen, Paul Van de Mierop en Hans van Gool. Het betreffen vier naburige tomatentelers. Nadat zij in de jaren negentig stelselmatig meer gingen samenwerken met elkaar, besloten ze in 2014 volledig samen te smelten tot Den Berk Délice. 

Als fusiebedrijf maakte Den Berk Délice een stormachtige groei door. Het bedrijf verlegde de focus van de klassieke tros- en vleestomaten naar een brede waaier aan specialties waar een groeiende vraag naar is bij supermarkten. Den Berk Délice, dat 80 hectare serres telt en op piekmomenten 900 mensen tewerkstelt, claimt inmiddels marktleider van speciality tomaten te zijn in Noord- en West-Europa. Meer dan de helft van de productie wordt buiten België verkocht.

Productie in Marokko

Om zijn positie te bestendigen en verder uit te breiden kondigde het bedrijf in oktober productieplannen aan in Marokko. In dat Afrikaanse land bouwt de Kempens groep een serre van 12,8 hectare die de winterbevoorrading van Europese retailketens moet ondersteunen. In een reactie aan VILT zei een woordvoerder toen dat de plannen in Marokko dienen "als aanvulling op de Vlaamse activiteiten, niet ter vervanging".

Het verse kapitaal uit Nederland wordt onder andere gebruikt om de recent opgezette activiteiten in Marokko verder te ontwikkelen. Daarnaast streeft de tomatenreus een verdere uitbreiding van het klantenbestand van Europese topretailers na en worden ook strategische overnames in de toekomst niet uitgesloten.

Consolidatiegolf in de glastuinbouw

De groeiplannen van Den Berk Délice passen in een algemene trend van schaalvergroting in de glastuinbouw. Enkele weken geleden nam Stoffels Tomaten uit Rijkevorsel streekgenoot Baanheidehof in Beerse over, een paprikabedrijf van 10 hectare. Stoffels vergrootte hiermee zijn areaal tot 40 hectare. "De sector maakt een schaalvergroting mee. Door onze productiecapaciteit uit te breiden kunnen we ook onze kostprijzen beter beheersen", zei Paul Stoffels toen het nieuws bekend raakte.

Schaalvergroting in de glastuinbouw is echter een kostelijke zaak. Ook bij Stoffels tomaten werd de recente overname en groei mede mogelijk gemaakt door externe aandeelhouders aan boord te halen. De durfkapitaaltak van BNP Paribas Fortis stapte samen met Invale, een investeringsmaatschappij van de familie Leysen, enkele jaren geleden in bij de groep.

Stoffels heeft tot op heden nog geen plannen om productie op te starten in het Middellandse Zeegebied, maar houdt het wel in de gaten. De ondernemer zei in oktober: “Tot op heden blijft het premiumassortiment zich binnen Europa lokaliseren. De productie van snack- en snoeptomaten zien we daarentegen wel verschuiven naar die lageloonlanden. We blijven de markten opvolgen en sluiten zeker niet uit dat ook de teelt van de premiumtomaten zou verhuizen. Nu kijk ik vooral uit of de nieuwe Vlaamse regering haar beloofde kentering in het vergunningsbeleid zal waarmaken.”

Met deze laatste opmerking verwees de tomatentelers naar zijn verwoede pogingen om een vergunning voor de nieuwbouw van een serre te verkrijgen om zijn groeihonger te stillen. Na jaren van juridisch getouwtrek werden deze nieuwbouwplannen in de ijskast gestoken en kwam de overname van het paprikabedrijf in Beerse in beeld.

Hans Vanderhallen

Waar bedrijven vroeger konden groeien door bij te bouwen, is dat met het huidige vergunningenbeleid steeds moeilijker. Vandaag rest er weinig anders dan bestaande bedrijven overnemen

Hans Vanderhallen - Directeur van Coöperatie Hoogstraten

Hans Vanderhallen, directeur van Coöperatie Hoogstraten, constateert dat de vergunningenproblematiek de motor is achter wat hij een “consolidatiegolf” noemt in de glastuinbouw. “Waar bedrijven vroeger konden groeien door bij te bouwen, is dat met het huidige vergunningenbeleid steeds moeilijker. Als een bedrijf dus wil groeien, rest hem weinig anders dan bestaande bedrijven overnemen. Hierdoor zie je een aantal grote groepen van tomatenbedrijven ontstaan en om de groeiambities te verwezenlijken, is het aantrekken van extern kapitaal vaak aangewezen”, vertelt hij.

Stoffels Tomaten breidt uit via overname paprikabedrijf: “Vergunning nieuwbouw werd telkens aangevochten door Natuurpunt”
Uitgelicht
Stoffels Tomaten, één van de grootste spelers in de Belgische tomatensector, vergroot zijn productiecapaciteit met een derde dankzij de overname van het nabijgelegen paprikabe...
31 december 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek