Groendienst stad Bilzen rekent bij werkpieken op boeren
nieuwsDe stad Bilzen gaat beroep doen op landbouwers uit de regio wanneer de arbeiders van de groendienst handen te kort schieten om het werk te klaren. "Dankzij deze samenwerking spaart de stad personeel- en materiaalkosten uit. De deelnemende landbouwers kunnen tijdens kalmere periodes op het bedrijf hun inkomen aanvullen en hun machines beter laten renderen", zegt Benny Vangansewinkel van het Ruraal Steunpunt.
Het stadsbestuur van Bilzen gaat landbouwers inschakelen om groenklusjes uit te voeren bij personeelstekorten. Boeren die helpen met gras maaien of bomen planten, krijgen in ruil tussen de 15 en 40 euro per uur. Volgens Het Laatste Nieuws kan de stad momenteel beroep doen op tien boeren die verspreid over het grondgebied van de stad en de dertien omliggende dorpen kunnen worden ingezet.
"Boeren zijn goed uitgerust voor de werken en weten hoe ze aan de slag moeten", motiveert Filip Konings, milieuambtenaar bij de stad. Volgens Thierry de Grunne, schepen van landbouw in Bilzen, betekent het voor boeren een extra inkomen zonder dat ze hiervoor investeringen moeten doen. Dit kan een motivatie zijn in tijden van onzekerheid waarin de inkomens omlaag gaan en kleinere bedrijven moeten stoppen omdat ze niet langer leefbaar zijn. De schepen besluit dan ook dat het een win-winsituatie is voor de stad en de betrokken boeren.
"Landbouwers kunnen hun machines vaker benutten en dus beter laten renderen", onderschrijft Benny Vangansewinkel, coördinator van het Limburgs Steunpunt Rurale Ontwikkeling en bij agro|aanneming verantwoordelijk voor de provincie Limburg. "De groendienst betekent voor hen werk tijdens de kalmere periodes op het bedrijf. Door samen te werken met verschillende boeren kunnen we de piekbelasting op de groendienst prima opvangen want heeft een akkerbouwer het te druk, dan is er bijvoorbeeld wel een melkveehouder die op dat ogenblik tijd kan vrijmaken", aldus Vangansewinkel.
Het stadsbestuur voorziet op jaarbasis een budget van 5.000 euro waarmee de boeren betaald kunnen worden. De administratie en verloning van de boeren is in handen van LISRO dat nauw samenwerkt met agro|aanneming. "Wij regelen dus al het papierwerk voor hen", weet milieuambtenaar Konings. De stad ziet mogelijkheden om de samenwerking verder te zetten in de winterperiode zodat de boeren sneeuw kunnen helpen ruimen.
Bron: Het Laatste Nieuws/eigen verslaggeving