nieuws

Groen! wil meer bio en minder agro-industrie en ggo's

nieuws
Dirk Peeters, Vlaams parlementslid voor Groen!, roept landbouwers op te kiezen voor een meer duurzame landbouw. Peeters vraagt een sterkere ondersteuning voor familiale (bio)landbouw en waarschuwt voor de gevolgen van agro-industriële landbouw en ggo’s. Ook de consument moet, aldus Peeters, zijn gedrag aanpassen en minder vlees eten.
15 november 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

Naar aanleiding van de Week van de Smaak roept Dirk Peeters, Vlaams parlementslid voor Groen!, op te kiezen voor een meer duurzame landbouw. Peeters vraagt een sterkere ondersteuning voor familiale (bio)landbouw en waarschuwt voor de gevolgen van agro-industriële landbouw en ggo’s in het bijzonder. Ook de consument moet, aldus Peeters, zijn gedrag aanpassen en minder vlees eten.

De Week van de Smaak, die plaatsvindt van 11 tot 21 november, is een (eet)cultureel evenement dat zoveel mogelijk mensen wil samenbrengen rond smaak en eetcultuur in al hun aspecten. Dit jaar ligt de focus op gezonde voeding en fruit, zuivel en vlees uit eigen streek, vergeten groenten en seizoensgroenten. De Groen!-politicus vraagt resoluut te kiezen voor een meer duurzame landbouw om al dat lekkers op ons bord te krijgen.

“Voor een meer duurzame organisatie van onze landbouw, die ook door Europa gewenst wordt, moeten we investeren in plattelandsontwikkeling, biolandbouw beter ondersteunen en ervoor zorgen dat landbouw gevrijwaard wordt van ggo’s”, verklaart Peeters.

Ggo’s bieden volgens Peeters geen enkele meerwaarde voor de consument, maar vormen wel een bedreiging voor de bio- en conventionele landbouw. Hij illustreert dat door te verwijzen naar de vaststellingen die Greenpeace deed op de aanpalende akkers rond het proefveld ggo-maïs dat de Vlaamse regering in Wetteren heeft aangelegd. De milieuorganisatie mat daar besmettingen van de ggo-variëteit MON810 zodat zij besloot dat coëxistentie van genetisch gemanipuleerde gewassen met klassieke en biolandbouw in de praktijk niet werkt.

Peeters concludeert dat we moeten afstappen van de agro-industriële landbouw en familiale (bio)landbouw veel sterkere ondersteuning verdient. Hij meent dat de kleinschalige aanpak vaak efficiënter is en minder schadelijk voor het milieu. Als voorbeeld noemt hij de intensieve productiemethodes in kippenkwekerijen. Hij ziet daarin de oorzaak voor lage prijzen - een braadkip is in de supermarkt even goedkoop als kattenvoer - en voor het uitdeinen van antibioticaresistente bacteriën met het ESBL-enzym. “In Nederland is die bacterie al in 80 procent van het kippenvlees terug te vinden”, zegt Peeters.

“Onze landbouw zal niet alleen duurzamer moeten worden, we zullen ook op een andere manier moeten gaan consumeren”, besluit Peeters. “De grote vleesconsumptie vereist momenteel productiemethodes die voor ernstige problemen zorgen zoals klimaatopwarming, erosie en ontbossing.” De Belgische koe wordt volgens Peeters gevoed met genetisch gemanipuleerde soja uit Zuid-Amerika. “Aan de andere kant van de planeet moet natuur wijken voor sojateelt, terwijl onze boeren voor het voeden van hun veestapel erg afhankelijk worden van buitenlandse producenten.”

Peeters meent dat een initiatief als de Week van de Smaak kan sensibiliseren, maar dat de politiek uiteindelijk keuzes moet maken. Hij ziet hoopvolle signalen die erop wijzen dat het draagvlak voor bio steeds groter wordt. Groen! vraagt landbouwers over te schakelen op biolandbouw, als familiaal landbouwbedrijven werk te maken van verkoop via de korte keten en ggo’s van hun bedrijf te weren.

Beeld: Dirk Peeters

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek