Goede vooruitzichten fruitsector ondanks mindere oogst

duiding

De perenoogst is ten einde en de appeloogst loopt nog enkele weken door. Met de eerste vruchten in de winkelschappen zijn de vooruitzichten goed. “De bodemprijs voor appels ligt 25 procent hoger dan vorig jaar en kan later in het seizoen nog verder oplopen”, klinkt het bij BelOrta. De goede prijzen kunnen mogelijk de mindere opbrengsten compenseren. Hoewel het nog te vroeg is om iets te zeggen over de appelopbrengsten, heeft BelOrta al wel een indicatie van de perenoogst. “Onze fruitcellen zijn voor een kleine 70 procent gevuld in vergelijking met vorig jaar.” Ondertussen maken de telers ook werk van een verdere verduurzaming. Een klimaatscan van ILVO, Boerenbond en Pc Fruit helpt hen daarbij.

25 september 2024 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
Peren_Verhelst_2021

Nat voorjaar en vorstprik tijdens bloei

Na jaren van slechte appelprijzen, waarbij veel boomgaarden gerooid zijn, zijn de vooruitzichten voor Belgische appeltelers dit jaar een stuk rooskleuriger. “De voorraden van vorig jaar zijn op en we zien zowel een grote vraag bij de verwerkende industrie als de versmarkt”, vertelt Kris Jans, manager fruit bij BelOrta. De industrieprijzen gelden als bodemprijzen op de versmarkt en liggen 25 procent hoger dan vorig jaar.

Volgens Jans heeft de markt mogelijk nog meer in petto voor de Vlaamse appeltelers. Onder de Alpen was de oogst behoorlijk, maar vooral in Oost-Europa is er door een koud voorjaar veel minder geproduceerd. Daardoor kan er later op het jaar meer druk op de markt komen en de prijs misschien wel 30 tot 40 procent uitstijgen boven het niveau van vorig jaar.” Ondanks deze goede vooruitzichten, wil Jans de situatie ook nuanceren. “De appeltelers komen uit verlieslatende jaren. De betere prijzen die nu lonken, zijn noodzakelijk om de toekomst voor de appelteelt in Vlaanderen veilig te stellen."

Ook zijn de hogere prijzen noodzakelijk om de mindere opbrengst dit jaar te compenseren. Door het natte voorjaar, hagelbuien en met name vorstprikken ligt ook in ons land de productie lager dan in voorgaande jaren. Bij de eerste oogstramingen, in juli van dit jaar, is uitgegaan van 34 procent minder productie dan het vijfjarig gemiddelde. Omdat het seizoen nog volop loopt, is het volgens Jans te vroeg om een definitieve oogstraming te maken.

Dat ligt anders voor de peren. De pluk hiervan is inmiddels afgelopen. Hiervoor werd de oogst op 26 procent onder het vijfjarige gemiddelde geraamd eerder dit jaar. “Dat lijkt redelijk uit te komen”, vertelt Jans. Wij hebben momenteel 65 procent in opslag van het niveau van vorig jaar.”

Goede kwaliteit en grote maat

Bij teler Eddy Vanschoenwinkel uit Wellen liggen de mindere oogsten op hetzelfde niveau. “Maar vooral in de appels verschilt het sterk per perceel. In sommige percelen ligt de oogst op 80 procent van vorig jaar en op andere percelen op 20 percent.” VILT bezocht de fruitteler in februari toen hij veel overlast ondervond van de regen.

Terwijl de kilo’s lager liggen dan vorig jaar, is Jans wel te spreken over de kwaliteit en maten. “Vorig jaar hadden we veel kleine maten en weinig grote maten. Dit jaar is dat precies andersom.” Een belangrijke afzetmarkt voor deze grote peren is Zuid- en Oost-Europa. “Omdat de oogst van de williamspeer, een ras met dikkere peren, in het zuiden goed was, valt de verkoop aan Zuid-Europa momenteel nog tegen”, verklaart Jans waarom de perenprijzen matig begonnen zijn dit seizoen.

De Limburger verwacht dat deze prijzen de komende maanden ook zullen aantrekken. Zo zullen de volumes williamsperen uit Zuid-Europa minderen, waardoor er opportuniteiten ontstaan voor onze conferenceperen. “En ook in de perenteelt ligt de Europese productie lager dan vorig jaar waardoor ook hier sprake lijkt van een onderaanbod en de vooruitzichten ook voor de peren goed zijn”, besluit Jans.

Klimaatscan helpt telers verder verduurzamen

Het is niet het enige goede nieuws voor de telers. Voor het eerst voerde Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in het kader van Klimrek-T ook een klimaatscan uit in de fruitteelt. Dit nadat een studie vorig jaar al aantoonde dat de Vlaamse conferenceperenteelt klimaatneutraal is. Met uitkomsten van de klimaatscan zouden telers nog een stap vooruit kunnen zetten.

Fruitbedrijf Wolfcarius is één van de deelnemers aan de klimaatscan. Yves Wolfcarius runt met zijn broer Stephan en hun respectievelijke partners een appel- en perenbedrijf in het West-Vlaamse Markegem (Dentergem) en het Oost-Vlaamse Gottem (Deinze). “Onze deelname aan de studie loopt tot 2026, maar we kregen nu al erg waardevolle inzichten”, zegt hij.

Wolfcarius licht toe: “Zo blijkt dat het percentage uitstoot in grote mate toe te schrijven is aan brandstof voor de landbouwmachines enerzijds en kunstmest anderzijds, en geeft dit ons een doel waarop we kunnen werken. We leveren momenteel al veel duurzaamheidsinspanningen. Denk aan de focus op hernieuwbare energie, het inzaaien van bloemenstroken om de biodiversiteit te boosten, het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen en druppelbevloeiing. Met de inzichten via Klimrek-T kunnen wij ons landbouwbedrijf nog duurzamer maken.”

Klimaatscan helpt boeren klimaatslimmer te worden
Uitgelicht
Boeren zijn het vaak gehoorde verwijt dat ze een belangrijke oorzaak zijn van de klimaatverandering, beu. Velen onder hen willen wel klimaatmaatregelen nemen, maar ze weten va...
10 februari 2020 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek