Goed opbrengstjaar ondanks grote verliezen in aardappeloogst

Heel wat aardappelen konden in 2023 niet meer gerooid worden en ook de kwaliteit in de loodsen laat het bij veel telers afweten. De verliezen in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland worden geschat op zo’n 650.000 ton. Dit belet echter niet dat de totale productie van aardappelen in onze streken in 2023 steeg ten opzichte van het jaar daarvoor.

19 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 19 februari 2024 10:58
Lees meer over:

North-Western European Potato Growers (NPEG), het platform voor de verzameling en verspreiding van marktinformatie over de aardappelketen in België, Frankrijk, Duitsland en Nederland, schat dat er ongeveer 11.000 hectare aardappelen verloren zijn gegaan in het veld of na de oogst door een slechte bewaarkwaliteit. Dat zou resulteren in zo’n 650.000 ton aardappelen die niet verwerkt kunnen worden omdat ze ofwel niet geoogst zijn geraakt, ofwel te slecht zijn van kwaliteit.

Gestegen productie ondanks verliezen

Die verliezen als gevolg van de weersomstandigheden beletten echter niet dat de totale productie van aardappelen in onze contreien in 2023 gestegen is in vergelijking met 2022. Vorig jaar bedroeg de oogst in de NEPG-zone 22,7 miljoen ton, een stijging van ruim vijf procent ten opzichte van 2022. De geschatte verliezen in het veld zijn hier al in meegerekend. Ook het areaal ging met twee procent omhoog in vergelijking met het jaar ervoor. De gemiddelde opbrengst lag ook zo’n 1,4 procent hoger.

Ook België heeft er, ondanks de grote verliezen op het veld en de loods, geen slecht productiejaar opzitten, grotendeels door een stijging van het areaal en een mooie opbrengst per hectare. In Nederland daarentegen lagen de opbrengsten, oppervlakte en totale productie vorig jaar lager dan in 2022. De verschillen tussen landen zijn dus aanzienlijk.

Uitdagingen nieuw plantseizoen

2023 was een jaar waarin heel wat telers eraan herinnerd werden dat aardappelen niet alleen een dure, maar ook risicovolle teelt is. De vraag hoeveel areaal er in maart en april zal geplant worden is dus niet eenvoudig te beantwoorden. De contractprijzen mogen dan wel gestegen zijn, ze dekken niet altijd de gestegen productiekosten en risico’s voor de teler.

NEPG voorziet ook een tekort aan plantgoed voor het nieuwe seizoen en als gevolg daarvan een verhoogde prijs voor de teler die plantaardappelen moet aankopen. Het aanbod op de vrije markt zal naar schatting dus ook lager liggen. Maar ook de verwerkende industrie staat volgens de organisatie voor serieuze uitdagingen, want de groeiende vraag naar verwerkte aardappelproducten doet de noodzaak om meer areaal onder contract te telen stijgen. Het is nog af te wachten of men daar ook in zal slagen.

Doorbraak in ILVO-onderzoek plaagresistente aardappelen met CRISPR-Cas
Uitgelicht
Onderzoekers zijn er in geslaagd om in één keer meerdere genen te wijzigen in de aardappelplant waardoor die mogelijk beter beschermd is tegen de gevreesde schimmelplaag 'Phyt...
15 februari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek