Getevallei wordt 500 hectare groot natuur- en bosgebied

Het 500 hectare groot valleigebied van de Gete, Melsterbeek en Graasbeek wordt één langgerekt natuur- en bosgebied. Met de betrokken gemeenten tussen Budingen en Halen en met landbouw- en natuurorganisaties is twee jaar onderhandeld om een compromis uit te werken. De streek is nog grotendeels ingekleurd als ecologisch waardevol landbouwgebied.
15 februari 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

Het 500 hectare groot valleigebied van de Gete, Melsterbeek en Graasbeek wordt één langgerekt natuur- en bosgebied. Met de betrokken gemeenten tussen Budingen en Halen en met landbouw- en natuurorganisaties is twee jaar onderhandeld om een compromis uit te werken. Op het gewestplan is de streek nog grotendeels ingekleurd als ecologisch waardevol landbouwgebied, ruim 200 hectare wordt reeds door Natuurpunt beheerd.

Het valleigebied strekt zich uit van Budingen (Zoutleeuw), aan de samenvloeiïng van de Grote en Kleine Nete, tot aan de samenvloeiing van de Gete met de Herk en Demer in Halen. Daartussen liggen de natuur- en landbouwgebieden van Geetbets, Rummen, Herk-de-Stad en kleine stukjes in Nieuwerkerken en Sint-Truiden.

Het nieuwe natuur- en bosgebied valt voor een groot deel in afgebakend ecologisch waardevol landbouwgebied. “Veel landbouwgronden liggen in te natte zones die beter geschikt zijn voor natuurontwikkeling en als buffergebied tegen overstromingen. De drassige gebieden bestaan vooral uit graslanden”, luidt het in Het Belang van Limburg. Ruim 200 hectare wordt door Natuurpunt nu reeds beheerd als natuurgebied.

Volgens het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen moet er in Vlaanderen 38.000 hectare natuurgebied en 10.000 hectare bos bijkomen. De Getevallei is één van de gebieden waar men de natuur tracht te versterken. Daarnaast krijgt het gebied weer zijn belangrijke functie als overstromingsgebied. Bouwen is volgens de krant taboe op de waterzieke gronden. Wel wordt getracht aaneengesloten landbouwgebieden te bewaren, terwijl daar ook nieuwe agrarische gebouwen toegelaten worden. Ook onroerend erfgoed, zoals het recreatief fietspad of oude hoeves blijven behouden.

Uit de ruimtebalans van het plan blijkt dat drie hectare woonzone verloren gaat in de vorm van tientallen restpercelen en grenscorrecties. Ook voor de landbouwgronden die een nieuwe bestemming krijgen als natuurgebied, buigt een schadecommissie zich over de kapitaal- en gebruiksschade. “Eigenaars en landbouwers kunnen dus rekenen op een schadevergoeding”, schrijft Het Belang van Limburg.

De Vlaamse regering keurde eind vorig jaar het ontwerp van het GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) goed. In de betrokken gemeenten loopt tot half april een openbaar onderzoek over het uitvoeringsplan, dat tegen eind dit jaar definitief wordt.

Bron: Het Belang van Limburg

Beeld: Natuurpunt

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek