nieuws

Gentse universiteit verwelkomt eerste proefbuisveulen

nieuws
Op 27 oktober is aan de Gentse universiteit Smicsi geboren, een gezond vos merrieveulentje. Het gaat om het eerste proefbuisveulen in ons land.
21 november 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10

Op 27 oktober is aan de Gentse universiteit Smicsi geboren, een gezond vos merrieveulentje. Het gaat om het eerste proefbuisveulen dat in ons land het levenslicht ziet. Dierenarts Katrien Smits produceerde het veulen door middel van ICSI, of intracytoplasmatische sperma-injectie.

Bij deze techniek, die ook bij mensen wordt gebruikt, wordt onder de microscoop via een zeer fijne glazen naald een spermacel in de eicel ingespoten. Dat is nodig, omdat spermacellen van een hengst op een petrischaaltje niet krachtig genoeg kunnen bewegen om zelfstandig door de eischaal van een rijpe eicel te raken.

De naam van het veulen, Smicsi, verwijst zowel naar onderzoekster Smits als naar de techniek waarmee het dier verwekt werd. Opmerkelijk is ook dat bij dit veulen een eicel werd gebruikt die van een geslachte merrie afkomstig was. Onderzoekers verzamelen elke week in het slachthuis eierstokken van geslachte merries om daaruit eicellen te isoleren en op te kweken.

Op 18 december 2008 werden twee embryo's ingeplant bij een draagmerrie. Zes dagen later bleek de merrie drachtig te zijn, en na een normale dracht kwam op 27 oktober daar het veulentje Smicsi uit voort. Het eerste proefbuisveulen werd overigens in 1996 geboren in de VS, maar Europese proefbuisveulens zijn nog steeds zeer zeldzaam: enkel in Groot-Brittannië en in Italië lukte het eerder al.
 

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek