Gentse rechtbank heeft vonnis klaar in zaak Verkest

De correctionele rechtbank van Gent doet maandagnamiddag uitspraak in de strafzaak rond de vroegere nv Verkest in Deinze. Het vonnis komt er bijna tien jaar na het losbarsten van de dioxinecrisis. Hoofdbeklaagden Jan en Lucien Verkest worden beschuldigd van valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en bedrog in koopwaar. Het openbaar ministerie heeft geen effectieve gevangenisstraffen gevorderd tegen de verantwoordelijken bij Verkest.
31 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

De correctionele rechtbank van Gent doet maandagnamiddag uitspraak in de strafzaak rond de vroegere nv Verkest in Deinze. Het vonnis komt er bijna tien jaar na het losbarsten van de dioxinecrisis. Hoofdbeklaagden Jan en Lucien Verkest worden beschuldigd van valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en bedrog in koopwaar.

Ze verklaarden op factuur dat ze aan meng- en veevoederfabrikanten gesmolten dierlijk vet leverden, terwijl het om een mengsel van dierlijk en technisch vet ging. Het bedrijf Fogra zou met giftige pcb's besmette vetstoffen geleverd hebben aan Verkest, die het aan de veevoederbedrijven verdeelde. Voor de sprl Fogra in Bertrix (nu Protelux) staan Jacques Thill en zijn zus Jacqueline terecht.

Het openbaar ministerie heeft geen effectieve gevangenisstraffen gevorderd tegen de verantwoordelijken bij Verkest en Fogra. Voor Jan en Lucien Verkest vraagt de aanklager twee jaar celstraf met uitstel, voor Jacques en zijn zus Jacqueline Thill van Fogra een jaar cel met uitstel. De verdediging wil de vrijspraak, en indien de rechtbank daar niet op ingaat de overschrijding van de redelijke termijn.

De advocaten van Verkest en Thill stellen dat de burgerlijke partijen in de zaak geen recht hebben op een schadevergoeding. De Belgische staat eist een bedrag van 400 miljoen euro, maar ook een zestigtal veevoederfabrikanten, broeierijen en slagers vragen omvangrijke schadevergoedingen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek