nieuws

Gentse prof maakt moedermelksuiker na uit bietsuiker

nieuws
Vorige week maakte VTM Nieuws gewag van een medische primeur aan de Universiteit Gent. Professor Wim Soetaert is er als eerste in geslaagd moedermelksuiker na te maken in een labo, uit suikerbieten. Op deze manier kan een melkpoeder gemaakt worden waarmee echte moedermelk beter benaderd wordt. “Menselijke moedermelk is nog altijd de beste optie, maar niet altijd mogelijk”, vertelt de professor, die een oplossing aanreikt via de verbetering van de huidige generatie melkpoeders. Zeer snel, volgend jaar al, zou een verbeterd melkpoeder op de markt kunnen komen.
9 maart 2015  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:29

Vorige week maakte VTM Nieuws gewag van een medische primeur aan de Universiteit Gent. Professor Wim Soetaert is er als eerste in geslaagd moedermelksuiker na te maken in een labo, uit suikerbieten. Op deze manier kan een melkpoeder gemaakt worden waarmee echte moedermelk beter benaderd wordt. “Menselijke moedermelk is nog altijd de beste optie, maar niet altijd mogelijk”, vertelt de professor, die een oplossing aanreikt via de verbetering van de huidige generatie melkpoeders. Zeer snel, volgend jaar al, zou een verbeterd melkpoeder op de markt kunnen komen.

Professor Soetaert, verbonden aan de vakgroep Biochemische en microbiële technologieën (UGent), ontwikkelde een nieuwe bacterie die de suiker uit suikerbieten kan omzetten in veel complexere moedermelksuiker. “Wij maken het niet, de bacteriën doen het voor ons. Eens ze de moedermelksuikers geproduceerd hebben, isoleren wij de suikers en zuiveren wij ze tot een vorm die kan toegevoegd worden aan melkpoeder. De productie kan op korte termijn opgeschaald worden. Volgens VTM is er alvast interesse uit China omdat ze daar in 2008 geconfronteerd werden met onveilige babymelkpoeders waarin giftige stoffen (melamine) zaten.

Bekijk het fragment uit VTM Nieuws.

Bron: VTM Nieuws

Beeld: VTM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek