Gentse Floraliën opnieuw met jaar uitgesteld naar mei 2022

Het wereldberoemde bloemen- en plantenfestival Floraliën Gent wordt opnieuw met een jaar uitgesteld, naar mei 2022. “Mei dit jaar komt nog te vroeg voor een tiendaags festival met 100.000 bezoekers”, zegt de organisator, de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (KLMP) in een persbericht. Er komt dit jaar wel een kleiner, zesdaags hybride-festival.

4 februari 2021  – Laatste update 4 februari 2021 16:21
Lees meer over:

De Gentse Floraliën, sinds 2020 erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed, begon in 1873 als wedstrijd waar siertelers hun mooiste planten en bloemen lieten zien, maar groeide uit tot een groots, artistiek bloemen- en plantenfeest dat elke vijf jaar tien dagen lang wordt georganiseerd. De laatste edities vonden telkens plaats in Flanders Expo in Gent, maar voor de editie van 2016 werd gekozen om opnieuw naar het stadscentrum van Gent te trekken.

Die editie trok, onder meer door de terreurdreiging en de vele regen, veel minder bezoekers dan voorzien en liet bij de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde een financiële put achter. Daardoor moesten de Floraliën op zoek moest naar een nieuw elan. Onder impuls van een nieuwe voorzitter en een nieuw bestuur werd met man en macht gewerkt aan de editie van 2020, maar door de coronacrisis moesten de organisatoren het evenement halfweg maart alsnog afblazen.

Kleiner evenement in 2021

Er kwam al snel een nieuwe datum, mei 2021. “Maar nu blijkt dat ook die datum nog te vroeg komt voor een evenement met gemiddeld 10.000 bezoekers per dag”, zegt Alexander Vercamer, voorzitter van de raad van bestuur van KMLP. Daarom is beslist om de 36ste editie van de Gentse Floraliën nog eens uit te stellen: van 29 april tot en met 8 mei 2020. Het oorspronkelijke thema 'Mijn paradijs, mijn wereldse tuin' blijft voor 2022 behouden. Ook alle vouchers en tickets blijven geldig voor de editie 2022.

Wel willen de organisatoren in mei dit jaar uitpakken met een kleiner evenement in mei dit jaar. “Het wordt een zesdaags hybride-festival. Dat moet meer 'digital natives' en jonge gezinnnen lokken. We sluiten dan af op Moederdag, dat is ideaal”, aldus Vercamer. Hoe dat festival er juist zal uitzien en welke naam het zal krijgen, dat maken de organisatoren op een later tijdstip bekend.

Meedoen aan de Floraliën vraagt zeker anderhalf jaar voorbereiding

Guido Sonneville - Hortensiakweker

Geen goed nieuws voor deelnemende siertelers

Voor de Oost-Vlaamse siertelers is dit nieuwe uitstel niet altijd zo'n goed nieuws. "Meedoen aan de Floraliën vraagt zeker anderhalf jaar voorbereiding", legt hortensiakweker Guido Sonneville uit. "In november moeten we onze stekjes bestellen, de volgende zomer starten we de productie, in oktober worden de planten dan in een koelcel geplaatst en vanaf februari worden ze ondergebracht in een serre zodat ze tegen mei in volle bloei staan." Toch is hij nog bij de gelukkige telers die hun planten nog kunnen verkopen aan particulieren.

Dat geldt niet voor bloemenkweker Koen Van Hecke. "Wij hebben planten die enkel dienen voor de Floraliën en die worden niet verkocht. De planten zullen nu nog een jaar extra moeten wachten. Het is al de tweede keer. We hopen dat het bloemenfeest in 2022 zeker doorgaat. We willen de planten niet nog een derde keer verhuizen. Er zijn altijd planten die daarbij sneuvelen", vertelt hij aan Radio 2.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek