Reportage

Gentse biobloemenwinkel Blommm genomineerd voor BioVLAM: “Eerste in de Benelux”

Reportage

Biobloemenwinkel Blomm in Gent is genomineerd voor BioVLAM 2024. Zaakvoerder Paulien Verhaest verkoopt er lokale, biologisch geteelde boeketten. VLAM looft Blommm om zijn pioniersrol als eerste gecertificeerde biobloemenwinkel in de Benelux.

21 augustus 2024
xxlarge_Blommm_32_OKB_b988e74d6c

De BioVLAM zoekt ieder jaar een gepassioneerde en toonaangevende bio-ondernemer met een vernieuwende en stuwende kijk op product(ie) of proces in de biosector. Alle biobedrijven kunnen zich aanmelden. De laureaat wordt gekozen uit vijf door de vakjury genomineerde bedrijven.

“Een hele eer”, zo omschrijft zaakvoerster Paulien Verhaest (43) de nominatie. “Het is mooi dat ons werk om biobloemen op de markt te brengen geapprecieerd wordt en onder de aandacht komt. Het was immers niet evident om de bloemenwinkel te certificeren voor bio. Ik hoop dat ons voorbeeld anderen kan inspireren!”

xxlarge_Blommm_12_B_7aa62637f2

Winkel met positieve impact

Verhaest vertelt met een rustige stem, maar de ondertoon zit vol enthousiasme en passie: “Bloemen zijn weliswaar geen voedingsmiddel, maar ze worden ook biologisch geteeld. Omdat ik heel erg van bloemen hou, wilde ik heel graag biologisch en lokaal geteelde bloemen op de kaart zetten. Ik doe dat vanuit een klimatologische overtuiging: de positieve, ecologische impact van de winkel staat voorop, het economische aspect is eerder een middel om die impact te realiseren. Met de impact bedoel ik dat we mensen willen aanzetten tot nadenken. Ik zie het als een manier om positieve verandering teweeg te brengen.”

“We zijn heel low-key gestart”, zegt Verhaest. “Eerst verkochten we de bloemen online omdat we de brug wilden leggen tussen lokale bloementelers en consumenten, tussen veld en vaas. Na drie jaar besefte ik hoe jammer het was dat ik de biologisch geteelde bloemen niet als biologisch kon verkopen, want de winkel was niet gecertificeerd voor bio. In 2017 besloot ik om die certificering toch aan te vragen.”

Moeizame administratie

Maar de stap naar een biologisch gecertificeerde bloemenwinkel was verre van eenvoudig. “Voor de administratie was onze vraag een onbetreden pad”, zegt Verhaest. “Wij waren 'bioverwerkers', en voor een bioverwerker moet ieder ingrediënt traceerbaar zijn. Daar wringt het schoentje: we maken verse boeketten, maar de levering van het aantal bloemen is nooit 100 procent gelijk aan de boeketten die we maken, bijvoorbeeld omdat bloemen soms niet passen in een boeket. En in het najaar drogen we bloemen om te verkopen als droogbloemen, maar dat vraagt tijd, dus die bloemen verkopen we niet onmiddellijk. Weer een probleem."

"Voor mij was het belangrijk dat we met zoveel mogelijk telers zouden samenwerken, maar er waren een paar kleine telers die nog in omschakeling naar bio zaten”, zegt Verhaest. “Dus eigenlijk was het allemaal heel complex. Uiteindelijk kwam de vergelijking met fruit naar boven: daar wordt een selectie van fruit soms gebruikt om in fruitmanden te verkopen, net als onze boeketten. Zo raakten we eruit.”

xxlarge_Blommm_40_C_6ac571e6c0

Seizoenen volgen

De klanten van Blommm volgen de seizoenen. In de lente zijn er de eerste krokussen en tulpen, in de herfst kleurrijke dahlia’s. “Omdat onze biologische bloemen alle tijd en ruimte krijgen om te groeien zijn ze gezond en sterk. Als je de seizoenen volgt, heb je iets om naar uit te kijken. Het is ongelooflijk wat dat doet met mensen,” vertelt Verhaest enthousiast. “Ongeveer om de twee weken veranderen de bloemen in de boeketten. Mensen met een bloemenabonnement verbazen zich daarover of kijken echt uit naar bepaalde bloemen.”

xxlarge_Blommm_11_362d607596

De winter ligt uiteraard wat moeilijker. “Het was best een pittige opgave om de winterperiode te overbruggen”, zegt Verhaest. “Je wilt immers je personeel en je klantenbestand niet verliezen. We hebben ervoor gekozen om te werken met wintergroen en droogbloemen. Droogbloemen zijn eigenlijk souvenirs van de zomer, ze zijn een soort verstild boeket. En daar was gelukkig veel belangstelling voor”.

Blommm koos ervoor om bloemen alleen in gemengde boeketten aan te bieden. “Van eind maart tot oktober maken we elke dag één origineel boeket, in vier formaten: dat is het ‘Blommmeke van de Dag’. We willen elke bloem van de oogst van de dag kunnen verwerken, en dankzij de boeketten hebben we bijna geen verspilling. Fijnere bloemen mogen er ook bij, en kleuren die misschien op zich minder aantrekkelijk zijn, kunnen in een boeket beter uitkomen. In de lente is het boeket wat fijner, omdat er dan lichtere soorten bloemen zijn dan in de zomer. In de zomer komt er meer kleur en stevigheid bij.”

Koel houden

Anders dan in een doorsnee bloemenwinkel, staan de bloemen niet tentoongesteld in de winkel, maar wel in een afgesloten, gekoelde ruimte: “We hebben voor een kleine ruimte gekozen omdat de koeling nodig is om de versheid te garanderen,” vertelt Verhaest. “De bloemen worden ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat geoogst, en dan hebben ze echt even die koelte nodig voordat ze verwerkt worden. Omdat we een vrij grote winkelruimte hebben, zou het te duur zijn om de hele ruimte te koelen.”

“Daarnaast bieden we nu ook boeken rond tuinieren en milieu aan, en allerlei spullen die met de tuin verbonden zijn, van kaarsen en keramiek tot zaden en bloembollen. En er is koffie en thee, dat verlaagt de drempel en een koffietje geeft je de kans om rustig de sfeer op te snuiven en je vragen te stellen,” zegt Verhaest met een glimlach.

xxlarge_Blommm_9_b_d5a23ace28

Eigen bloemenveld

Blommm werkt meestal met drie à vier telers samen die bloemen aanleveren. In het voorjaar zijn er dat wat meer, omdat er relatief minder soorten bloeien, en in de zomer kan één veld al voldoende opleveren. Iedereen in het proces – lokale boeren en fietskoeriers – krijgt een faire prijs. Zo hoeven de telers zich geen zorgen te maken over schommelende marktprijzen. “Zo kunnen we lokale bioboeren ademruimte geven en de sector duurzamer maken.”

De wens van Verhaest om een eigen bloemenveld te kunnen gebruiken, is inmiddels in vervulling gegaan. “We hebben nu al het tweede jaar een klein, eigen veld. Het is nog niet biologisch gecertificeerd, voorlopig experimenteert collega Kara er met soorten die meer schaduw aankunnen in hete zomers. Ook kun je er workshops volgen over onze manier van telen en over bloemschikken.”

xxlarge_Blommm_48_B_36109b0986

Duurzaam duurt het langst

Duurzaamheid is een sterke drijfveer voor Paulien Verhaest. Samen met haar lokale biotelers wil ze de bloemensector duurzamer maken en het bio-aanbod verbreden. De ecologische voetafdruk blijft zo klein mogelijk: waar mogelijk worden de boeketten op de fiets geleverd. Verhaest noemt het concept ‘Veld, Velo, Vaas’.

De biobloemen worden geteeld in volle grond, niet in verwarmde kassen “De teelten wisselen jaarlijks van veld, waardoor je ziektes in de bodem minder kansen geeft”, zegt ze. “In de bioteelt worden uiteraard geen kunstmest of chemische-synthetische gewasbescherming of bewaarmiddelen gebruikt. Als je veel variëteiten teelt, zorg je ook voor verschillende soorten nuttige insecten. Alles blijft zo in evenwicht. Als de bloemen geoogst worden, hebben ze hun rol vervuld. En dan mag je er nog van genieten.”

“Je koopt bloemen voor een geliefde om schoonheid en vrolijkheid in huis te brengen”, besluit ze. “Dan koop je toch best iets dat puur natuur is. Er groeit zoveel moois bij biologische bloementelers van hier. Dat wil ik graag aan iedereen tonen.”

Karen en Steven beginnen bloementuin in bijberoep: “Gestart met serre in eigen tuin”
Uitgelicht
Land- en tuinbouw is een van de schoonste beroepen ter wereld, maar een bedrijf starten is niet eenvoudig. Karen Geens en Steven Vanonckelen besloten hun leven letterlijk en f...
18 augustus 2023 Lees meer

In samenwerking met: allesoverbio.be

Beeld: VLAM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek