"Gelukkig geloven er nog mensen in Belgische druif"
nieuwsTerwijl de meeste serristen er de jongste decennia de brui aan gaven, begon Erik Van Camp tien jaar geleden met zijn eigen druivenhandel. "Thuis heb ik altijd veel druiven gegeten, waardoor ik mij erg in de teelt begon te interesseren. Om meer over de serristenstiel te weten te komen, kocht ik af en toe eens een boek en ging ik naar het druivenmuseum. Toen ik op een dag enkele druivenstokjes kreeg om te planten, was ik helemaal verkocht", klinkt het.
Toen Van Camp hoorde dat meer en meer serres afgebroken werden, wilde hij ervoor zorgen dat hij zelf tenminste nog druiven kon eten. Vanaf dat moment ging de druiventeler in spe op zoek naar een zaak om over te nemen. "Die vond ik hier in Hoeilaart. Ik heb eerst nog een viertal maanden meegedraaid om mij in te werken, maar daarna ging alles vanzelf". Van Camp mag dan wel geen echte Hoeilander zijn, hij voelt zich in zijn serres helemaal op zijn plaats. "Druiven telen doe je met je hart, anders lukt dat niet. Ik ben trouwens de enige die aan mijn druiven komt, anderen moeten er afblijven", lacht hij.
Van Camp heeft nog drie authentieke serres en bouwde ook al veertien 'moderne' serres bij waarin hij de variteiten Ribier, Royal, Baidor en Leopold teelt. "Eigenlijk ben ik er het hele jaar door in bezig. Om te mesten, aan te binden, te knippen en uiteindelijk te oogsten. In de oogstperiode van juli tot midden december moet ik dan zorgen dat ik genoeg verdiend heb voor het volgende jaar. Ik verkoop ook wel wat spinazie op veilingen in de winter, maar dat is een appeltje voor de dorst. Ik moet leven van mijn druiven".
Of het draait? "Natuurlijk. Anders had ik al lang ergens een bijbaantje gezocht", luidt het. "Het is best moeilijk, dat geef ik toe, maar er is nog altijd een markt voor de Belgische druif". Van Camp verkoopt niet alleen aan huis, maar levert ook aan Delhaize. "Zij investeren deze dagen nog in de Belgische druif, echt fantastisch".
Naar de toekomst toe wil de teler moderniseren. "Ik ben van plan om mijn drie laatste oude serres af te breken en te vervangen door moderne. Iedereen is daar tegen, maar anders ga ik ze binnenkort eens op mijn hoofd krijgen", grinnikt hij. "Bovendien kan ik mijn capaciteit dan opdrijven. Een volgende stap is het installeren van verwarming en een automatiseringssysteem om de serres te verluchten".(KS)
Bron: Het Laatste Nieuws</i>