VK verwacht kalkoentekort na vogelgriep, Vlaamse sector blijft ervan gespaard
5 december 2022Ook de mondiale kalkoenensector blijft niet gespaard van het vogelgriepvirus, dat hevig om zich heen slaat. Met het kerstseizoen voor de boeg dreigt er een tekort in bijvoorbeeld Engeland waar veel kerstkalkoenen geruimd werden. De Vlaamse kalkoenensector is vooralsnog gespaard gebleven van het virus en met de kerstperiode in zicht worden er geen tekorten verwacht. Door het lagere mondiale aanbod van kalkoenen is de prijs momenteel behoorlijk al zouden niet alle gestegen kosten gedekt worden.
“De prijs voor voeder, strooisel en energie is het voorbije jaar flink gestegen, ik schat met 40 tot 50 procent”, vertelt Linda Delepierre, kalkoenenhoudster uit Lauwe, West-Vlaanderen. De dieren die zij momenteel op stal heeft staan, komen in de week na kerst op de markt. Gezien de traditie van kalkoen op het menu tijdens de kerstdagen, lijkt dit een opmerkelijke timing van de onderneemster.
Maar schijn bedriegt. “Er worden in Vlaanderen geen kerstkalkoenen gekweekt”, vertelt Eric Hermy van voederbedrijf Quartes en kenner van de kalkoenensector. Met zo’n 25 bedrijven en 1,1 miljoen kalkoenen op jaarbasis kan dus van een kleine sector gesproken worden. “De kerstkalkoenen die hier in de supermarkt verschijnen wegen tussen de 3 en 5 kilo en komen voornamelijk uit Frankrijk waar traditionele lichtere rassen gekweekt worden”, vertelt Hermy die eveneens aangeeft dat de kerstconsumptie in ons land dalende is. “De traditie van hele kerstkalkoenen tijdens kerst is op zijn retour. Vaak kiest men nu voor bijvoorbeeld gevulde filet.”
Er worden in Vlaanderen geen kerstkalkoenen gekweekt. De volledige kalkoenen die hier in de supermarkt liggen, komen uit Frankrijk
In anderen landen is de traditie van volledige kerstkalkoenen tijdens kerst nog springlevend, in Engeland bijvoorbeeld. De markt van de kerstkalkoenen wordt daar op 8 à 9 miljoen dieren geschat. Door het vogelgriepvirus, dat in Engeland wild om zich heen sloeg, is naar schatting 1 miljoen van deze populatie geruimd. Hierdoor worden tekorten gevreesd voor de kerstperiode. Met name de vrije-uitloopkalkoenen zijn sterk geraakt door het vogelgriepvirus en het systeem zou sterk ter discussie staan.
Vlaanderen gespaard gebleven van vogelgriep
Voor tekorten hoeven we in Vlaanderen voorlopig niet te vrezen, geeft Hermy aan. In Frankrijk heeft het vogelgriepvirus minder om zich heen geslagen in de kalkoenensector waardoor de aanvoer gewaarborgd lijkt. Ook in Vlaanderen is de productie van gangbare kalkoenen, die een gewicht tot 10 kilo bereiken, redelijk stabiel. “Wij zijn hier gelukkig gespaard gebleven van het vogelgriepvirus”, aldus Hermy.
De voorbije maanden is de kalkoenprijs, die in België gekoppeld is aan de voederprijs, met zo'n 25 procent gestegen, vertelt Delepierre. “Door de stijging van de voederprijs is de vleesprijs mee gestegen.” Dat wil overigens niet zeggen dat de kalkoenentelers al hun kosten gecompenseerd zien door de hogere prijs. De prijs van strooisel en energie wordt niet meegenomen in de prijsvorming, iets wat de kalkoenentelers graag anders zouden zien.
Volgens Hermy heeft het lagere aanbod van kalkoenen geen evenredige impact op de prijssetting. Terwijl je bijvoorbeeld in de eierhandel ziet dat een sterk verminderde leghennenpopulatie en dus eierproductie een grote stijging van de prijs tot gevolg heeft, is dat in de kalkoenensector niet het geval. “Als een ei duurder wordt, blijft het nog steeds goedkoop voedsel”, aldus Hermy die aangeeft dat kalkoenenvlees toch een luxeproduct is. “Momenteel let de consument goed op zijn uitgaven en zie je een verschuiving van kalkoenenvlees naar kippenvlees.” Naast het internationale aanbod dat daalt, staat ook de vraag dus ook onder druk.
Bron: Eigen berichtgeving / Pluimveeweb