nieuws

Geen verhoogde dioxine-waarden nabij Indaver

nieuws
De stalen van melk en groenten rondom de Indaver-verbrandingsoven in Antwerpen vertonen geen verhoogd dioxine-gehalte. Dat heeft het Voedselagentschap vrijdag meegedeeld. Het agentschap nam er op donderdag 22 augustus stalen van melk en groenten omdat er een verhoogde dioxine-uitstoot door de Indaver-oven was waargenomen.
30 augustus 2002  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:52
De stalen van melk en groenten rondom de Indaver-verbrandingsoven in Antwerpen vertonen geen verhoogd dioxine-gehalte. Dat heeft het Voedselagentschap vrijdag meegedeeld. Het agentschap nam er op donderdag 22 augustus stalen van melk en groenten omdat er een verhoogde dioxine-uitstoot door de Indaver-oven was waargenomen.

De testen gebeurden in bedrijven en op landbouwpercelen die zich in een straal tussen de 1,5 en 3 km ten noordoosten van de oven bevinden. Voor de afbakening van het risico-gebied werd rekening gehouden met de windrichting op het ogenblik van de uitstoot.

Wat de melk betreft werden er stalen genomen in twee bedrijven. De dioxinewaarden bleven onder de wettelijke norm en weken niet af van in normale omstandigheden gemeten waarden, aldus het Voedselagentschap.

Voor groenten zijn er geen wettelijke normen. In het loof (bovengronds, blootgesteld aan de lucht en dus ontvankelijk voor stof met dioxines) werden zeer lage concentraties vastgesteld. De plant zelf kan geen dioxines opnemen. Ze kunnen enkel in stofdeeltjes op de plant teruggevonden worden. Volgens het Voedselagentschap volstaat het dan ook de groenten goed te wassen.

Het Voedselagentschap heeft ook beslist de komende maanden een verhoogde gerichte melkcontrole uit te voeren in het gebied rond Indaver.

Bron: Belga</i>

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek