Gedragscode moet Europese voedselketen duurzamer maken

De Europese Commissie heeft de eerste stappen gezet naar een "gedragscode" voor spelers die actief zijn in de voedselketen. Dit maakt deel uit van haar beleid om het Europese voedselsysteem te verduurzamen.

5 februari 2021  – Laatst bijgewerkt om 5 februari 2021 16:14
Lees meer over:

De code moet het voor voedingsbedrijven gemakkelijker maken om over te schakelen op duurzame praktijken en moet consumenten helpen om te kiezen voor gezonde en duurzame voeding. De code omvat alle belangrijke aspecten, zoals de economische, sociale en milieuaspecten, en weerspiegelt de doelstellingen en ambities van de Farm-to-Fork-strategie, het paradepaardje van de EU, dat de kern vormt van de Green Deal.

De gedragscode richt zich specifiek naar bedrijven die “tussen de boerderij en het bord” liggen, waaronder voedselverwerkende bedrijven, horeca en de retail. Samen met hen wil de EU werk maken van betaalbare, gezonde en duurzame voeding die voor iedereen toegankelijk is.

Eind januari werd het startschot gegeven van de besprekingen met de stakeholders tijdens een online event dat werd bijgewoond door vicevoorzitter Frans Timmermans en commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides. Het plan is om de code in juni 2021 te finaliseren en te laten ondertekenen door de stakeholders.

De sector reageert alvast enthousiast op de plannen en wijst erop dat er veel ruimte is voor verbetering van de duurzaamheid van de voedselketen.

"Dit initiatief is een kans voor onze sector om de vele duurzaamheidsinitiatieven die onze leden in heel Europa en gedurende vele jaren hebben ontplooid, in de verf te zetten en verder te ontwikkelen", vertelt Christian Verschueren, directeur van EuroCommerce, de federatie van de retail. Hij wijst er wel op dat de gedragscode enkel kan werken als alle spelers in de keten en de overheid samenwerken.

De EU Food Policy Coalition, die de transitie naar een duurzame voedselketen in goede banen moet leiden, waarschuwt er in een tweet voor dat de gedragscode verder moet gaan dan alleen maar een lippendienst bewijzen aan de duurzaamheidsdoelstellingen. "Zelfregulering is niet genoeg: deze code moet vergezeld gaan van bindende doelstellingen en maatregelen om niet-naleving te ontmoedigen”, klinkt het.

Bron: Euractiv

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek