Gasprijs stijgt tegen 2020 minstens met 20 procent
nieuws"Gas is een actueel onderwerp en, zoals Rusland heeft aangetoond door de gasbevoorrading aan bepaalde van zijn buurlanden stop te zetten, het risico op schaarste bestaat", aldus Laurent Dumarest, die mee aan de studie schreef. Volgens de schattingen van de Europese Commissie zou het Europese gasverbruik tegen 2020 met 26 procent toenemen door de stijging van het verbruik van de gezinnen en het toenemende gebruik van gas. Die brandstof is immers minder vervuilend dan steenkool en minder polemisch dan kernenergie bij de productie van elektriciteit.
Voor België zou de stijging van het aardgasverbruik beperkt blijven tot 1,5 procent en in 2020 22,4 miljard kubieke meter, tegenover ongeveer 18 miljard vandaag, bedragen. De stijging van het verbruik, gekoppeld aan een daling van de gasproductie in de Noordzee, zal Europa dwingen, nog meer dan vandaag, over te gaan tot het invoeren van gas uit Rusland, Noorwegen, Algerije en Nigeria, maar ook uit Qatar, en zelfs Iran, aldus Dumarest, die een sterke concurrentie verwacht tussen Europa, China en India om Russisch gas te verkrijgen. Bovendien zou het gebrek aan investeringen in de infrastructuur in Europa voor capaciteitsproblemen kunnen zorgen.
De gasprijzen zullen wellicht ook stijgen. "In Europa zal de gasprijs de volgende tien jaar 20 procent stijgen. In de veronderstelling dat de petroleumkoers stabiel blijft, door de prijsconvergenties tussen de Verenigde Staten en Europa", voegde Dumarest eraan toe. Het steeds grotere gebruik van vloeibaar aardgas, dat flexibeler is en een grotere diversificatie van de invoer toelaat dan de gaspijpleidingen, zal het bestaande prijsverschil tussen de VS en Europa verkleinen. En dat in het nadeel van Europa.
In België zal het energielandschap overhoop gehaald worden door de gevolgen van de aangekondigde fusie tussen Suez en Gaz de France. Distrigaz, dat een marktaandeel van 80 procent bezit op de Belgische gasmarkt en een portefeuille heeft met veel bevoorradingscontracten op lange termijn, lokt overigens talrijke Europese energiegroepen. Zeebrugge, de tweede grootste gasterminal van Europa, zou wat van zijn strategische belang kunnen verliezen in verband met de doorvoer van aardgas, na de voorziene investeringen van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.
Die waarschijnlijke daling aan invloed zal de huidige investeringen, die Zeebrugge goedkeurde, niet in vraag stellen, besloot Dumarest. Die investeringen zijn gedaan om de capaciteit van Zeebrugge om vloeibaar gas weer in gas om te vormen, te verdubbelen tegen 2010.(KS)
Bron: Belga