GAIA filmt mishandeling van Argentijnse slachtpaarden
nieuwsArgentijnse slachtpaarden die op het bord van de Belgische consument terechtkomen, worden afschuwelijk mishandeld. Dat blijkt uit een onderzoek dat GAIA eind vorig jaar voerde in Argentinië. "De beelden die onderzoekers van GAIA maakten, zijn misselijkmakend", zegt Michel VandenBosch. Vorig jaar onthulde GAIA reeds wantoestanden in Mexico en Brazilië.
Het filmpje van GAIA toont magere, zwaar verwaarloosde paarden met etterende wonden. Paarden met gebroken benen, gevallen paarden die door honden gebeten worden en nog meer wreedheden. Bijna exact één jaar geleden kloeg GAIA met een gelijkaardig filmpje de transport- en slachtomstandigheden van paarden in Brazilië en Mexico aan. De wantoestanden die daarbij aan het licht kwamen, brachten veel reacties teweeg. Het publiek reageerde verontwaardigd en Belgische supermarkten haalden paardenvlees uit Mexico en Brazilië uit de rekken.
In de plaats daarvan kwam Argentijns paardenvlees, waarbij de supermarkten er prat op gingen dat de Argentijnse paarden goed verzorgd werden. Daarom trok GAIA op onderzoek naar Argentinië en niets blijkt minder waar. Het team van GAIA trof paarden met geïnfecteerde, etterende wonden aan. Paarden lopen mank. Een paard hinkte zelfs rond op drie benen, het vierde been hangt te bengelen. Toch wordt het dier op de vrachtwagen gedreven. Enkele dieren komen met hun hoofd of benen vast te zitten in de houten omheining en in de ijzerdraad. De onderzoekers zagen ook dode paarden in staat van ontbinding.
"Niet alleen worden de paarden zwaar mishandeld", zegt Michel Vandenbosch, "in Argentinië worden ook op grote schaal paarden gestolen voor vleesproductie en faalt het onbetrouwbare systeem van traceerbaarheid. Fraude is er schering en inslag." Voor de paarden naar het slachthuis worden gevoerd, worden ze volgens GAIA pijnlijk verminkt met het brandmerk ‘F’ van Frigorifico, wat slachthuis betekent.
GAIA besluit dat de situatie in Argentinië zeker even slecht is als in Mexico en Brazilië. "De supermarkten mogen zich niet laten misleiden door de Belgische paardenvleesbedrijven die beweren dat het goed gesteld is met de slachtpaarden in Argentinië", aldus Vandenbosch. Hij vindt het daarentegen de morele plicht van supermarkten om geen paardenvlees te verkopen als het dierenwelzijn niet is gegarandeerd. De supermarkten kunnen het zich volgens hem ook niet veroorloven om paardenvlees te verkopen waarvan de herkomst niet te traceren valt.
De Belgische vleessector reageert geschokt op de mishandeling van paarden door Argentijnse paardenhandelaars. De Belgische invoerders, die lid zijn van de beroepsfederaties Fenavian en FEBEV, distantiëren zich van de wanpraktijken en betreuren dat ondanks de strenge eisen die zij aan hun leveranciers opleggen, niet voor 100 procent kon worden voorkomen dat de wantoestanden zich hebben voorgedaan. Zij laten weten alles in het werk te zullen stellen om een strikte naleving van de regels inzake dierenwelzijn te bewerkstellingen.
De directie van warenhuisketen Lidl liet GAIA inmiddels weten te stoppen met de verkoop van paardenvlees zolang er geen voldoende garanties zijn over het welzijn van de paarden en de traceerbaarheid van het vlees. De contracten die ten einde lopen, zullen niet hernieuwd worden. Een goede beslissing, vindt GAIA, die navolging verdient van de andere supermarkten. Ook Colruyt besliste vorig jaar al om geen paardenvlees uit Latijns-Amerika meer te verkopen.
Bekijk hier het filmpje 'Van paard tot steak: Argentinië'
Beeld: GAIA