header.home link

Gaat Elon Musk straks Bill Gates achterna?

3 november 2021

Elon Musk, de Tesla-miljardair, zegt dat hij miljarden zal doneren aan de Verenigde Naties (VN) als die kunnen aantonen dat ze daarmee de hongercrisis in de wereld oplossen.

Het aanbod volgde op een interview van de Amerikaanse nieuwszender CNN met David Beasley, het hoofd van het Wereldvoedselprogramma. Die VN-organisatie won vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede en ze staat in voor de voedselhulp van de Verenigde Naties. Beasley zei dat 2 procent van de rijkdom van Elon Musk een einde kon maken aan de wereldwijde hongersnood. Als een klein groepje ultrarijken eenmalig een fractie van hun vermogen doneert, dan kan zijn organisatie daarmee de acute dreiging van hongersnood oplossen bij 42 miljoen mensen: “Ze gaan dood als we ze niet kunnen bereiken. Ik vraag ze niet om dit elke dag te doen, ook niet elke week of elke maand. Eenmalig, want we zitten nu in een crisis zoals we nooit eerder kenden.” 

Rijkste man ter wereld

Beasley beschrijft hoe er nu een ‘perfecte storm’ is van verschillende crises. “Klimaatverandering, covid-19 en conflicten als in Afghanistan zorgen ervoor dat in verschillende landen hongersnood heerst of aanstaande is.” Uit een rapport van het Wereldvoedselprogramma deze week blijkt dat de helft van de Afghaanse populatie, 22,8 miljoen mensen, honger lijdt. Het land balanceert op het randje van een humanitaire crisis, met 3,2 miljoen kinderen onder de vijf jaar die risico lopen om ondervoed te raken.

Als de VN kan zeggen hoe je met 6 miljard dollar de honger de wereld uit kan helpen, zal ik meteen aandelen van Tesla verkopen en het doen

Elon Musk

Voorwaarde

Musk reageerde gisteren via Twitter op de uitspraken van Beasley. “Als de VN hier in dit draadje kan zeggen hoe exact je met 6 miljard dollar de honger de wereld uit kan helpen, zal ik meteen aandelen van Tesla verkopen en het doen”, schreef hij. Er was wel een duidelijke voorwaarde: “Het moet wel een open source-uitleg zijn, zodat het publiek precies ziet hoe het geld wordt besteed.”

Beasley reageerde na enkele uren op het aanbod, en hij moest daarbij zijn woorden nuanceren. ‘Het stuk van CNN was niet accuraat’, twitterde hij. ‘Zes miljard dollar zal geen einde maken aan wereldwijde hongersnood, maar het zal geopolitieke instabiliteit en massamigratie voorkomen, en 42 miljoen mensen redden die op de rand van de hongerdood staan. Een nooit eerder geziene crisis en een perfecte storm die veroorzaakt wordt door corona, conflicten en de klimaatcrisis.’

Met zijn uitspraak illustreerde Beasley dat het voedselprobleem iets ingewikkelder is dan het ontbreken van de financiële middelen en het herverdelen van rijkdom. Het Wereldvoedselprogramma had vorig jaar een budget van meer dan 6 miljard euro, maar ze hebben grote problemen om mensen in nood te bereiken. Landen als Afghanistan en Ethiopië zijn te gevaarlijk of laten geen hulpverleners toe. ,,Ik weet niet waar we het voedsel vandaan moeten krijgen. We hebben geen brandstof, geen geld om onze mensen te betalen en we krijgen onze vrachtwagens niet op de juiste plekken”, klinkt het bij Beasley.

Zonlicht 

Het is niet duidelijk of het aanbod van Musk nog geldt na de repliek van Beasley. “Publiceer uw huidige en voorgestelde uitgaven in detail, zodat mensen precies kunnen zien waar het geld naartoe gaat. Zonlicht is een wonderlijk iets”, zei de miljardair. Ook verwees hij naar eerdere schandalen waar medewerkers van het Wereldvoedselprogramma bij betrokken waren.

Musk ondertekende in 2012 de Giving Pledge, een initiatief waarbij de rijken beloven minstens de helft van hun vermogen aan goede doelen te schenken, tijdens hun leven of na hun dood.

Bron: HLN

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek