Gaat een strenge winter natuurbegrazers doen sneuvelen?

Met de winter voor de deur verkeert Nederland opnieuw in tweestrijd om uitgezette dieren in natuurgebieden al dan niet bij te voederen.
5 november 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

Met de winter voor de deur verkeert Nederland opnieuw in tweestrijd om uitgezette dieren in natuurgebieden al dan niet bij te voederen. Vorige winter brak er bij onze noorderburen een groot schandaal uit nadat tientallen natuurbegrazers verhongerden. Volgens Jos Ramaekers van Natuurpunt Limburg worden grazers in Vlaamse natuurgebieden niet aan hun lot overgelaten.

In de Oostvaardersplassen, een natuurgebied in de Nederlandse provincie Flevoland, leven runderen, paarden en herten in het wild. Onze noorderburen lieten de natuur er zijn gang gaan. De kuddes werden zo groot dat er vorige winter niet genoeg eten was, met de hongerdood voor veel beesten tot gevolg. Na protest van de man in straat werden de dieren uiteindelijk toch bijgevoederd, maar nu de winter voor de deur staat begint de discussie opnieuw.

Ook in natuurgebieden in de provincie Limburg lopen er uitgezette dierenpopulaties in het wild rond. Maar volgens Jos Ramaekers van Natuurpunt Limburg worden de konikpaarden en gallowayrunderen niet aan hun lot overgelaten. “Anders dan in Nederland laten wij niet alles aan het toeval over”, zegt Ramaekers. “De uitgezette kuddes worden veelal hetzelfde behandeld als landbouwdieren. Ze zijn ingeënt, dragen een oorchip en hun gezondheid wordt gecontroleerd.”

Grote gebieden waar de natuur zijn gang kan en mag gaan, zijn er volgens Ramaekers niet in België. “Daar hebben we de plaats niet voor zodat wij vastleggen hoeveel dieren er in een bepaald natuurgebied kunnen leven. Wordt de kudde te groot, dan worden de dieren verplaatst of, als dat niet mogelijk is, worden ze ook gewoon verkocht. Het vlees van die dieren kan later verkocht worden als biovlees.”

“De dieren worden in de winter niet bijgevoederd, maar dat levert geen problemen op omdat er voldoende voedsel is wanneer de grootte van de kudde in de hand wordt gehouden”, verklaart Ramaekers. “Enkel in uitzonderlijke omstandigheden, als het een heel strenge winter is, helpen we wel een handje. We laten onze Limburgse beesten dus niet gewoon aan hun lot over."

Bron: Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek