G7 roept op om voedselexport te garanderen

De landen van de G7, dat zijn Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, hebben de internationale gemeenschap opgeroepen om in het kader van het conflict rond Oekraïne geen maatregelen te nemen die de export van voedingsproducten zouden bemoeilijken. Op die manier wil men voorkomen dat de huidige prijsstijgingen nog zouden verergeren en moet de voedselverdeling voor ontwikkelingslanden veiliggesteld worden. IMF en de VN waarschuwen immers voor een "orkaan van honger".

14 maart 2022  – Laatste update 14 maart 2022 20:53
Lees meer over:

"We willen erover waken dat de prijzen niet nog meer oplopen als gevolg van een verstoring op de markt, doordat bepaalde landen de uitvoer bemoeilijken", verklaarde de Duitse minister van Landbouw Cem Özdemir na afloop van een videoconferentie met zijn collega-ministers. Hij is hierover naar eigen zeggen "erg bezorgd".

Oekraïne staat bekend als "de graanschuur van Europa" en ook Rusland is een belangrijke producent van grondstoffen. Door de oorlog bereikten de prijzen van onder meer tarwe en maïs al records. Ook de prijs van kunstmeststoffen, als gevolg van de dure energie, baart de landbouwsector zorgen. Vooral in de armere landen bestaat het gevaar op een voedselcrisis. Volgens de Duitse minister zouden er in de Europese Unie geen tekorten zijn.

In eigen land heeft de landbouwminister enkele versoepelingen goedgekeurd om de landbouwers te ondersteunen en te beschermen tegen de hoge energieprijzen en de krapte op de voedermarkt.

Duitsland versoepelt regels ecologisch aandachtsgebied voor meer veevoeder
Uitgelicht
Duitse landbouwers mogen hun ecologisch aandachtsgebied en braakliggende grond aanwenden voor voederproductie. Dat heeft de Duitse landbouwminister Cem Özdemir (Die Grünen) be...
14 maart 2022 Lees meer

Ook de Oekraïense minister van Landbouw Roman Lesjenko was bij het G7-overleg betrokken, net als vertegenwoordigers van de Europese Unie en van het VN Wereldvoedselprogramma.

“Miljoenen mensen wereldwijd riskeren ondervoeding”

De VN toont zich ook erg bezorgd over de voedselverdeling in ontwikkelingslanden. Uit een simulatie van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN blijkt immers dat er miljoenen mensen volgend jaar ondervoed dreigen te raken als de graanexport vanuit Oekraïne stokt.

De FAO schat dat het aantal ondervoede mensen wereldwijd tegen 2023 met 8 miljoen zal stijgen tot 13 miljoen als het conflict in Oekraïne nog maanden aanhoudt. Vooral de regio Azië-Pacific, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Afrika ten zuiden van de Sahara zouden worden getroffen. 

Volgens de FAO zijn wereldwijd ongeveer 50 landen afhankelijk van de invoer van tarwe uit Oekraïne of Rusland. "De intensiteit en duur van het conflict blijven onzeker. De waarschijnlijke verstoringen van de landbouwactiviteiten van deze twee belangrijke exporteurs van basisproducten zouden de voedselonzekerheid wereldwijd ernstig kunnen doen escaleren, en de internationale voedsel- en importprijzen zijn al hoog en volatiel", zegt Qu Dongyu, directeur-generaal van de FAO in een verklaring. Volgens de FAO-topman is het onduidelijk of andere landen in de wereld in staat zullen zijn om het dreigende bevoorradingstekort op te vullen.

De oorlog in Oekraïne betekent honger in Afrika

Kristalina Georgieva - IMF

De oorlog zal "de armsten het zwaarst treffen en de kiemen zaaien voor politieke instabiliteit en onenigheid in de hele wereld", treedt António Guterres, secretaris-generaal van de VN, hem bij. "We moeten er alles aan doen om een orkaan van honger en een ineenstorting van het wereldwijde voedselsysteem te vermijden."

IMF-topvrouw Kristalina Georgieva zit op dezelfde lijn. "De oorlog in Oekraïne betekent honger in Afrika", zo zei ze. Ze verwees specifiek naar landen als Afghanistan, Ethiopië , Syrië en Yemen die erg afhankelijk zijn van de invoer van tarwe.

Voor Oekraïne verwacht het IMF dat de oorlog dit jaar "minstens" een krimp van de economie met zo'n 10 procent zal veroorzaken. Dat is in het geval van een snelle oplossing van het conflict en met dank aan substantiële internationale steun, aldus het IMF. Als het conflict echter blijft aanhouden, dan dreigt die economische krimp 25 tot 30 procent te bedragen.

Rusland beperkt uitvoer van graan

Bijna gelijktijdig met de internationale oproep om de export te garanderen, beslist Rusland om zijn uitvoer van tarwe, gerst en rogge tijdelijk te beperken. Dat heeft de bevoegde vicepremier Viktoria Abramtjsenko maandag verklaard.

Bedoeling van de maatregel is de binnenlandse vraag te verzekeren en prijsstijgingen voor verwerkers en consumenten te verhinderen.

Concreet zal er vanaf dinsdag tot 30 juni een exportverbod gelden voor tarwe, rogge, gerst, maïs en gemengde granen. Uitvoer in het kader van quota op basis van individuele vergunningen is wel nog mogelijk, klinkt het. Voor suiker en suikergrondstoffen geldt het verbod tot eind augustus.

Uitzonderingen zouden gelden voor uitvoer naar de Euraziatische Economie Unie, een economische unie tussen Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan, en voor de van Oekraïne afgesplitste separatistische regio's Donetsk en Loehansk.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek