Duitsland versoepelt regels ecologisch aandachtsgebied voor meer veevoeder

Duitse landbouwers mogen hun ecologisch aandachtsgebied en braakliggende grond aanwenden voor voederproductie. Dat heeft de Duitse landbouwminister Cem Özdemir (Die Grünen) beslist. Hiermee wil hij de landbouw ondersteunen nu de oorlog in Oekraïne ook de internationale landbouwmarkten zwaar treft.

14 maart 2022  – Laatst bijgewerkt om 15 maart 2022 9:24
Lees meer over:
26319041-cem-oezdemir-2kcihNXcf1ef

Honger als strategie?

Na afloop van de G7-bijeenkomst over voedselzekerheid die onder Duits voorzitterschap werd georganiseerd, verklaarde Özdemir dat snel moest gereageerd worden om de mondiale voedselzekerheid te kunnen blijven garanderen. Hij stelde dat de prioriteit gaat naar het helpen van Oekraïne, maar vervolgens ook naar het stabiliseren van de landbouwmarkten en het ondersteunen van landbouwers om ervoor te zorgen dat voeding betaalbaar blijft.

In een interview op de Duitse televisie zei Özdemir na afloop dat de Russische president Poetin honger als oorlogsmiddel inzet om zijn doel te bereiken. Zo zijn de enorme prijsstijgingen en het krimpende aanbod van bijvoorbeeld tarwe volgens hem een duidelijke strategie van het Kremlin. “Ik ben verbijsterd over de gerichte aanvallen op onder meer de Oekraïense graanopslag”, zei de Duitse minister. “Zelfs als de oorlog meteen zou afgelopen zijn, heeft dat voor dit jaar enorme gevolgen.”

G7 roept op om voedselexport te garanderen
Uitgelicht
De landen van de G7, dat zijn Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, hebben de internationale gemeenschap opgeroepen om i...
14 maart 2022 Lees meer

Geen ecologisch aandachtsgebied en meer eiwithoudende gewassen

De Duitse landbouwminister kondigde daarop een hele reeks maatregelen af om de landbouwers in zijn land te ondersteunen. “De centrale uitdagingen voor de landbouw zijn op dit moment de hoge energieprijzen en de knelpunten op de voedermarkt. Door de oorlog in Oekraïne kunnen er graantekorten en tekorten aan oliehoudende zaden en eiwithoudende gewassen ontstaan”, klinkt het in een persbericht van het Bundesministerium für Landwirtschaft und Ernährung.

Om daarop een antwoord te bieden heeft Özdemir al beslist om in 2022 een afwijking toe te staan voor de verplichting voor de Duitse landbouwers om ecologische aandachtsgebied en braaklegging aan te houden. Dat betekent dat er – op basis van cijfers van 2021 – 1,06 miljoen hectare aan vanggewassen en 0,17 miljoen hectare aan braakland extra beschikbaar is voor de productie van voedergewassen. “Wat op deze gronden groeit, wordt normaal niet gebruikt maar wordt ondergeploegd voor bodemverbetering”, aldus de groene landbouwminister.

Daarnaast wil Duitsland zijn bestaande strategie voor eiwithoudende gewassen uitbreiden en financieel versterken. Door zelf meer eiwithoudende gewassen te telen, kan het land zijn aanbod aan regionaal geproduceerde diervoeders vergroten en wordt het minder afhankelijk voor de levering van bijvoorbeeld soja en andere eiwithoudende gewassen.

Oorlog Oekraine: "Vraag is niet of er een voedselcrisis komt, wel hoe groot die zal zijn"
Uitgelicht
Waar iedereen aanvankelijk focuste op de energiebevoorrading, dringt nu ook stilaan door welke impact de oorlog in Oekraïne kan hebben voor de wereldwijde voedselvoorziening....
7 maart 2022 Lees meer

Meer hernieuwbare energie en minder biovoeders

Özdemir engageert zich ook om de administratieve verplichtingen voor bestaande programma’s rond energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in de landbouw te verminderen en deze programma’s bekender te maken zodat het geld doeltreffender bij landbouwbedrijven terechtkomt. “Dit moet de landbouw minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen. We voorzien in 2022 alleen al een budget van 48 miljoen euro”, luidt het.

De Duitse minister wil er op Europees niveau ook voor pleiten om pragmatisch en flexibel om te springen met bepaalde regels in de biologische veehouderij. In normale tijden is het volgens hem correct dat biologisch gehouden dieren enkel 100 procent biologisch geproduceerd voeder krijgen, maar door de oorlog in Oekraïne is de beschikbaarheid van biogranen problematisch. Om die reden wil hij bij Europa lobbyen voor uitzonderingen.

Tot slot wil Özdemir ook dat de Europese Commissie zijn crisisreserve aanspreekt. Die crisisreserve bevat middelen die gebruikt kunnen worden om marktverstoringen tegen te gaan. “Ik zal mij inzetten om die steun naar de getroffen landbouwbedrijven in Duitsland te laten vloeien”, aldus nog de landbouwminister.

“De oorlog van Poetin tegen Oekraïne toont ons de kwetsbare punten van ons landbouwsysteem”, klinkt het. “Onze maatregelen zijn er dus op gericht snel te reageren en de landbouw als geheel minder kwetsbaar te maken voor crises. Uiteraard bestuderen wij voortdurend verdere maatregelen in het licht van de huidige ontwikkelingen.”

De voedselvoorziening in Duitsland is gegarandeerd. Wie iets anders beweert, handelt tegen de feiten in en gedraagt zich onverantwoordelijk

Cem Özdemir - Duits landbouwminister (Die Grünen)

Klimaat en biodiversiteit niet uit oog verliezen

Net als de G7 benadrukt Özdemir dat protectionisme geen oplossing is. “We hebben oprechte en doeltreffende oplossingen nodig. Ik wil het daarbij nog eens duidelijk stellen: de voedselvoorziening in Duitsland is gegarandeerd. Wie iets anders beweert, handelt tegen de feiten in en gedraagt zich onverantwoordelijk.”

Tot slot wijst de groene minister erop dat de oorlog in Oekraïne er niet mag voor zorgen dat de andere crises in de wereld worden vergeten. “De klimaatcatastrofe en het uitsterven van soorten zijn reële problemen die nu al hongersnood veroorzaken in de wereld en die we nu moeten oplossen. Alles wat we vandaag uitstellen, zal zich morgen dubbel en driedubbel wreken”, meent Özdemir.

Volgens hem zijn voedselzekerheid en bescherming van hulpbronnen van elkaar afhankelijk. “Wie zich bekommert om voedselzekerheid, beschermt ook de hulpbronnen (zoals water, bodem, biodiversiteit, enz.) die de landbouw nodig heeft om goed en voldoende te produceren. Dat kan alleen worden gegarandeerd door over te schakelen op gesloten kringlopen en duurzame productie. Het ene doel tegen het andere uitspelen betekent de ene crisis met de andere proberen te bestrijden. Dat is niet alleen onverstandig, het is ook niet doeltreffend”, besluit de Duitse landbouwminister.

Vlaanderen onderzoekt versoepeling

Duitsland is tot op vandaag het enige Europese land dat beslist heeft om de regels voor ecologisch aandachtsgebied te versoepelen. Uit navraag bij het Departement Landbouw en Visserij blijkt dat ook Vlaanderen onderzoekt of een versoepeling aan de orde is om een veevoedertekort te voorkomen. Maar een beslissing is er nog niet gevallen.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek