header.home link

Fruittelers vangen bot bij retail en overwegen verdere actiestappen

Een overleg tussen fruittelers en vertegenwoordigers van een handvol supermarktketens in België is op niets uitgedraaid. Het overleg was vorige week afgedwongen tijdens een protestactie van Belgische fruittelers op het hoofdkantoor van handelsfederatie Comeos in Brussel. “De supermarkten zeggen dat ze geen marge hebben en leggen alle verantwoordelijkheid bij ons”, vertelt fruitteler en actievoerder Xavier Laduron die zich nu beraadt op nieuwe protestacties om een eerlijke prijs af te dwingen.

14 februari 2023  – Laatste update 14 februari 2023 20:36
Appels Comeos

Zo’n honderd fruittelers trokken vorige week met tractoren naar de handelsfederatie Comeos in Brussel om er een eerlijke prijs voor hun appelen en peren te eisen. De actie was georganiseerd door de actiegroep Fruittelers en het Waalse Cepifruit die wezen op het grote verschil tussen prijs in de winkel en de verkoopprijs van de fruittelers. Deze verkoopprijs ligt onder de kostprijs, stellen ze. "De consument betaalt in de supermarkten tussen twee en drie euro per kilo, terwijl het fruit bij mij vertrekt aan 50 eurocent per kilo. Dat verschil is buiten alle perken”, vertelt zelfstandig fruitteler en organisator van het protest Xavier Laduron.

Volgend op het besluit kwam handelsfederatie Comeos met de boeren een overleg overeen. Dat gesprek, waarbij ook een vijftal grote supermarktketens aanwezig waren, vond maandag plaatst en “draaide op een grote teleurstelling uit”, vertelt Laduron. “De supermarkten bleven bij hun standpunt dat zij maar een marge van 1,28 procent hebben en op dat gebied niets kunnen doen.”

Dominique Michel en Xavier Laduron

Supermarkten leggen bal bij telers

Ook op andere gebieden leggen de supermarkten volgens Laduron de bal bij de producenten, die door de hoge energieprijzen hun kosten vorig jaar zagen exploderen terwijl de verkoopprijs eerder afnam door een overschot op de markt. “Zij stellen dat wij meer moeten inzetten op marketing om de consumptie van appels in België te stimuleren en pleiten er ook voor dat we andere variëteiten gaan telen.”

Voor de fruittelers is deze laatste suggestie moeilijk te verkroppen. Laduron, die een fruitbedrijf van 40 hectare runt in uit Warsage (Luik), zegt momenteel tot 10.000 euro per hectare verlies te draaien. “Er gaan minstens vijf tot tien jaar overheen voordat een nieuw ras succesvol gelanceerd is. Tegen die tijd is het voor veel bedrijven te laat.”

Fruitteler Xavier Laduron

Het overleg met de retailers is op een teleurstelling uitgedraaid

Xavier Laduron - Fruitteler en actievoerder

Vervolgacties bij retailers

In navolging op de “teleurstellende gesprekken” met de retail denken de fruittelers momenteel na over vervolgstappen. “Het is hoogtijd om actie te voeren. Nu is het nog relatief rustig op de fruitbedrijven voordat dadelijk het voorjaarswerk uitbreekt”, vertelt Laduron die overweegt de protestacties de volgende keer te verleggen naar de supermarkten. “Niet in de winkels, maar op de centrales”, stelt hij.

Comeos geeft een andere lezing van de ontmoeting en zegt dat het gesprek "constructief" verlopen is en dat onder andere de marketing van fruit naar voren is gekomen. Het gaat verder niet inhoudelijk in op de beschuldigingen van de fruitboeren. Comeos blijft ook naar de markt wijzen ter verklaring van de slechte prijzen. "Door het wegvallen van de markten in Rusland en Oekraïne en de productie in Polen er een probleem aan de afzetzijde."

Daarnaast wijst de handelsfederatie ook op het feit dat de consumptie van bijvoorbeeld appels afneemt. "Van meer dan 10 kilo per hoofd van de bevolking in 2008 is de consumptie afgenomen tot 7 kilo vorig jaar. Er is dus minder vraag vanuit de consument en er is een groter aanbod.  Dat heeft zijn invloed op de prijs."

Fruittelers trekken naar retailfederatie om eerlijke prijs te eisen
Uitgelicht
Een kleine honderd fruitboeren zijn maandag met tractor afgezakt naar handelsfederatie Comeos in Oudergem om er te pleiten voor een eerlijke prijs. De actievoerders wijzen op...
6 februari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek