nieuws

Fruitteler zet helikopter in om kersen droog te blazen

nieuws
Kersenteler Paul Gielen zet een helikopter in om de kersen droog te blazen na een fikse regenbui. "Een dure grap, maar een slechte opbrengst is erger".
15 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Zodra de bloesems aan de bomen staan, houden fruittelers nauwlettend het weer in de gaten. Alle mogelijke middelen worden ingezet om de oogst te beschermen tegen nachtvorst, hagel- en plensbuien: beregening, paraffinepotten, warmelucht- en hagelkanonnen. Kersenteler Paul Gielen zet zelfs een helikopter in om de kersen droog te blazen na een fikse regenbui. "Een dure grap, maar een slechte opbrengst is erger".

De kersen drogen, is de laatste stap in een seizoen van beschermingsmaatregelen. Fruittelers zijn eerder op het seizoen in de weer om de bloesems te beschermen tegen de laatste nachtvorst. Daarvoor zetten ze parafinnepotten in of een rijdend warmtekanon om de lucht tussen de fruitbomen te verwarmen. Ook het beregenen van de boomgaarden kan de bloesems beschermen door het ijslaagje dat gevormd wordt.

Wanneer kersenteler Paul Gielen uit Brustem nachtvorst vreest, dan zet hij een helikopter in om de bovenste warme luchtlagen te doen zakken. Gielen liet de helikopter de voorbije dagen opnieuw over zijn boomgaarden cirkelen, ditmaal om zijn kersen droog te blazen. "Een kers kan barsten als er na een regenbui water in het putje van de vrucht, naast de steel, blijft staan", legt Gielen uit. De helikopter lijkt extravagant, maar is een efficiënt middel om de vruchten droog te blazen. Een vlucht over de 13 ha kerselaars neemt ongeveer 2,5 uur in beslag en kost Gielen ruim 300 euro per uur.

"Droog blazen is de beste oplossing", bevestigt Jos Fagard, teeltoverste van landbouwschool PIBO Tongeren. "Dat kan ook met een soort sproeiers waarmee men lucht tussen de bomen blaast", aldus Fagard. "De helikopter zal trouwens goedkoper zijn dan een regenkap. Die kosten zo'n 25.000 euro per hectare en vereisen een bevloeiingssysteem", weet Jos Verheyen van het fruitteeltcentrum van de K.U. Leuven. Volgens Verheyen zijn de vele technische snufjes bij het telen van fruit nodig geworden omdat fruittelers zich meer dan vroeger specialiseren in een bepaalde fruitsoort. Als het weer tegenzit, kan de volledige oogst verloren gaan.

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek