Frauduleuze mix van water en proteïnen in tong?
nieuwsDaardoor neemt de vis in gewicht toe en kan die duurder worden verkocht. Bovendien is de vis zo bij het invriezen beter houdbaar, maar wordt die met het predikaat 'vers' verkocht. Praktijken die volgens Le Soir ook in België voorkomen. Dat klinkt voedingsexpert Robert Remy van Test-Aankoop niet vreemd in de oren. "Het zou mij niet verwonderen. Het gebeurt te dikwijls dat er water en proteïnen worden toegevoegd aan vlees of vis".
Twee jaar geleden bracht Test-Aankoop nog een studie uit over plofkippen die bol stonden van water. Maar ook aan ham en paling wordt water toegevoegd. Hoewel er geen risico is voor de volksgezondheid, zijn de praktijken onaanvaardbaar, vindt Remy. "Het is economische fraude. Wij willen hier zeker meer over weten. Ook de overheid moet dit uitzoeken".
Volgens woordvoerder Pascal Houbaert heeft het Voedselagentschap geen aanwijzingen dat de gehanteerde praktijken ook in België voorkomen. Toch sluit hij niet uit dat het agentschap er onderzoek naar zal doen. Al zal dat niet simpel zijn omdat de toevoegingen moeilijk opspoorbaar zijn. "Water is water. En van eiwitten is het niet evident aan te tonen dat het een andere oorsprong heeft dan de vis zelf".
Ook bij het Instituut voor Landbouw en Visserij is het misbruik niet bekend. En daar zouden ze het toch moeten weten, stelt Willy Versluys, voorzitter van de Vlaamse Visserij Coöperatie. Maar het zijn zeker de vissers niet die zich bezondigen aan de praktijken, stelt Versluys. "Ik steek er mijn hand voor in het vuur dat het niet aan boord gebeurt. Wij voeren een puur natuurproduct aan. Hoe het verder verwerkt wordt, daar hebben we geen idee van. Maar dit verhaal is zeker niet leuk om te horen".
Bron: De Morgen