"Franse schorsing MON810 is dom en hypocriet"
nieuwsVolgens Van Montagu is daarbij nooit enige aanwijzing geweest dat het gewas schadelijk zou zijn voor de gezondheid van dieren of mensen. Er zou ook geen enkele impact op het milieu zijn. "Integendeel, het vereist minder pesticiden", zegt de wetenschapper. "De bacterie die voor MON810 gebruikt wordt, is heel gericht dodelijk voor een aantal vlinders. De 'collateral damage' tegenover andere insecten is onbestaande".
Volgens Van Montagu moet de oorsprong van de hele heisa niet bij de ggo's zelf gezocht worden. De discussie is volgens hem politiek-economisch van aard. "Door te stellen dat de multinationals overal de hand in hebben, willen Greenpeace en andere ngo's links op hun hand krijgen. De wetgeving is ook veel te complex. De nog's hebben het spel sluw gespeeld. Door er steeds op te hameren dat er twijfels zijn over de veiligheid van ggo's hebben zij de wetenschappers aan het werk gezet".
"Dat leidde tot allerlei regels, die telkens weer bijkomende tests vereisen", gaat Van Montagu verder. "Greenpeace heeft het zelfs zo ver gekregen dat elk land zijn eigen tests mag eisen, en de resultaten van die in andere landen naast zich mag neerleggen. Transgene teelten ontwikkelen wordt daardoor enorm duur. Monsanto maakt er geen geheim van dat de introductie van een nieuw ggo in de Verenigde Staten al snel tot 100 miljoen dollar kost".
De vrijwaringsclausule die een aantal lidstaten inroepen, zal volgens Van Montagu tot absurde situaties leiden. "Vlees zal in Europa alsmaar duurder worden. Veevoeder kost hier nu al het drievoudige van in de Verenigde Staten omdat er niet genoeg maïs voorradig is en men veel duurdere tarwe gebruikt. Door ook de invoer van transgeen maïs te verbieden, zal de prijs van het vlees nog meer stijgen. En wat is het gevolg? Er zal meer en meer vlees geïmporteerd worden uit de Verenigde Staten of Argentinië, dat gevoed is met ggo's".
De hardnekkig negatieve houding van de EU in dit dossier berokkent ook de Derde Wereld schade, meent Van Montagu. "Landen als Mali en Burkina Faso dreigen hun katoenteelt te verliezen omdat Frankrijk beweert dat transgeen katoen slecht is, en dat ze hun ontwikkelingssteun wel eens zouden kunnen verliezen. Intussen moet het niet-transgene katoen wel 15 of 20 keer per jaar bespoten worden met giftige insecticiden, met alle gevolgen vandien voor de onbeschermde boeren".
In ons land beperkt het onderzoek naar ggo's zich vrijwel uitsluitend tot de laboratoria. Onlangs heeft het Vlaams Instituut voor Biotechnologie een aanvraag ingediend voor een veldproef met gewijzigde populieren. "Het is een project dat een groot voordeel kan hebben voor het milieu. Maar ook hier wordt zinloze kritiek geuit op de verspreiding van de transgene bomen. Als het moet, kunnen we zelfs steriele bomen van dit type maken. Maar dat is niet nodig. Er is geen enkel gevaar", luidt het.
Ondanks alles blijft Van Montagu optimistisch. De ggo's zijn er en zullen blijven. "Ik ben ervan overtuigd dat transgene gewassen een vorm van bioteelt zijn. Binnen vijf à tien jaar zullen ze in Europa niet meer weg te denken zijn. Maar in de tussentijd hebben China, India en Latijns-Amerika natuurlijk wel een grote voorsprong genomen. En dan te bedenken dat Europa over al de nodige knowhow beschikt. Het is gewoon absurd".(KS)
Bron: De Tijd