Frans crowdfundingplatform richt zich op korte keten in Vlaanderen

Het Franse crowdfundingplatform Miimosa dat ook crowdlending diensten aanbiedt, start deze maand op de Vlaamse markt. De organisatie richt zich louter op landbouw en food gerelateerde projecten en is al drie jaar actief in Wallonië. Het ziet mogelijkheden op het gebied van de korte keten projecten in Vlaanderen.

8 juni 2021  – Laatst bijgewerkt om 10 juni 2021 11:31
Lees meer over:
weekKK-hoeveverkoop-korteketen-hoevewinkel-zemst-1250

“In Wallonië staat men al verder op het gebied van korte keten, terwijl dat in Vlaanderen juist echt aan het opkomen is”, vertelt  Miimosa-verantwoordelijke in België Caroline Jonckheere. Zij baseert  zich hierbij op gesprekken met tal van betrokkenen uit de landbouwsector. “Wij willen een oplossing bieden voor al deze duurzame initiatieven in de landbouw”, gaat ze verder.

De roots van Miimosa liggen in Frankrijk waar het crowdfunding platform in 2015 werd opgericht. Het platform, dat er inmiddels ook crowdlending naast doet in Frankrijk, richt zich op projecten die voedsel- en landbouwgerelateerd zijn. “Wij zijn ervan overtuigd dat landbouwtransitie de oplossing is om tegelijk de uitdagingen op het vlak van voedsel, klimaat, gezondheid en energie op te lossen”, licht Jonckheere de bedrijfsfilosofie toe.

In Wallonië staat men verder op het gebied van korte keten, terwijl dat in Vlaanderen nu juist echt aan het opkomen is

Caroline Jonckheere - Miimosa

Enkele jaren na haar oprichting breidde Miimosa haar werkgebied uit naar Wallonië, waar het sinds 2018 zo’n 400 projecten begeleidde. De gemiddelde opbrengst van crowdfundingcampagnes ligt rond de 6.500 euro, maar kan in uitzonderlijke gevallen oplopen tot 150.000 euro. Voorbeelden van projecten die in Wallonië geld verkregen met crowdfunding zijn: lokale bierbrouwers,  artisanale bakkerijen en micro-boerderijen met biologische plukgroenten. “De laatste tijd zitten hoevewinkels sterk in de lift”, zegt  Jonckheere.

Alice ManginMiimosa

Geitenboerderij en kaasmakerij

Zij noemt daarbij het voorbeeld van de Waalse Alice Mangin. Zij maakte kennis met de veeteelt en gemengde landbouw op een kleine boerderij in het zuidwesten van Frankrijk. Na kennis opgedaan te hebben van de kaasmakerij, startte zij met behulp van crowdfunding een geitenboerderij in Sarthe in Saint-Gérard en probeert ze haar inkomen te verdienen door de verkoop van haar kazen.

Mangin haalde bijna 17.000 euro op via een crowdfunding campagne op Miimosa. In deze link meer informatie over dit initiatief.

Miimosa ziet veel mogelijkheden in Vlaanderen en voert nu gesprekken met verschillende landbouw- en korte ketenorganisaties. “De landbouw in Vlaanderen is veel groter dan in Wallonië, waardoor we veel kansen zien”, vult Jonckheere aan.

Crowdlending gemiddeld aan 40.000 euro

Samen met de lancering van het crowdfundingplatform in Vlaanderen, start Miimosa ook met crowdlending in heel België. De organisatie ontving eerder deze week toestemming van de financiële autoriteiten om deze financiële service aan te bieden op ons grondgebied. In tegenstelling tot crowdfunding, waarbij deelnemers voor een symbolische vergoeding doneren, krijgen de verleners een rente op het verstrekte bedrag. In het geval van crowdlending gaat het om grotere projecten en ligt het gemiddelde bedrag op 40.000 euro.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek