Frankrijk voorziet 1 miljard euro steun voor landbouwers die getroffen zijn door vorstschade

De Franse premier Jean Castex heeft één miljard euro steun aangekondigd voor de landbouwers die de voorbije weken door harde vrieskou getroffen werden. Hij sprak van de oprichting van een "uitzonderlijk solidariteitsfonds". De vorst van vorige week vernielde honderdduizenden hectare landbouwgewassen. Zo blijkt een derde van wijnproductie getroffen, wat neerkomt op ongeveer twee miljard euro minder omzet.

18 april 2021  – Laatst bijgewerkt om 18 april 2021 11:50
Lees meer over:
Vorstbestrijding Wijndomein Waes

"Een uitzonderlijke toestand vraagt uitzonderlijke maatregelen. Ik kom een belangrijke inspanning van de staat ter hoogte van één miljard euro aankondigen, want de situatie rechtvaardigt dit", zei de eerste minister na een rondetafel met de afgevaardigden van de landbouwers en met verkozenen. “Het geld zal reële verliezen vergoeden”, preciseerde een woordvoerder van het ministerie van Landbouw. Volgens de Franse landbouwminister Julien Denormandie gaat het waarschijnlijk om "de grootste landbouwramp van de 21ste eeuw".

Dit gaat waarschijnlijk om de grootste landbouwramp van de 21ste eeuw

Julien Denormandie - Frans minister van Landbouw

Minstens een derde van de wijnproductie van Frankrijk zou verloren zijn door de vriestemperaturen, wat neerkomt op ongeveer 2 miljard euro minder omzet, zo luidde een eerste schatting van de secretaris-generaal van het boerensyndicaat FNSEA. Voor het fruit denkt de voorzitter van AOP (Association d'Organisations de Producteurs) van perziken en abrikozen dat Frankrijk dit jaar de helft minder productie mag verwachten, een verlies van anderhalf miljard euro.

In ons land lijkt de vorstschade mee te vallen. Uit de eerste vaststellingen van pcfruit, het Limburgse proefcentrum  voor de fruitteelt, zou de schade aan de bloesems van fruitbomen minder ernstig zijn dan verwacht. Dat zou een aantal redenen hebben. De mindere oogst van vorig jaar heeft ervoor gezorgd dat de bloembotten dit jaar sterker staan en dus minder gevoelig zijn voor de nachtvorst. . Door de regenval en de relatief hoge vochtigheidsgraad is er geen schraal weer, en ook dat speelt in het voordeel. Daarnaast was er de voorbije weken weinig evolutie in de bloemen, door de koude temperaturen. Ook schakelden heel wat fruittelers vuurpotten in om de vorst uit hun plantages te houden.

Ook de Vlaamse wijnbouwers die intussen 240 hectare wijngaarden in productie hebben, hielden afgelopen week de adem in. “In Zuid-Frankrijk loopt het voorjaar voor op ons voorjaar. Daar zijn de druivenplanten al begonnen met uitlopen, terwijl de knoppen bij ons nog gesloten zijn. Dan is de gevoeligheid voor vorst minder groot”, aldus Lodewijk Waes, voorzitter van de vzw Belgische wijnbouwers. Voor de vroege rassen was er wel risico, maar daar stonden de wijnbouwers klaar met vuurpotten en gaskanonnen waardoor de schade ook hier blijkt mee te vallen.

Bron: Belga / eigenverslaggeving

Beeld: Wijndomein Waes

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek