Winterprik: Belgische druiventelers tot medio mei in spanning

Terwijl de Franse wijnbouwers vrezen voor hun oogst na een reeks koude nachten, houden ook Belgische druiventelers hun adem in. Vooralsnog lopen alleen de vroege rassen risico op vorstschade, maar de sector wacht in spanning af tot midden mei. De klimaatopwarming, die zorgt voor een verschuiving van de wijnteelt naar het noorden, brengt niet alleen voordelen voor de Belgische druiventelers.

13 april 2021  – Laatst bijgewerkt om 13 april 2021 20:33
Lees meer over:
Vorstbestrijding Wijndomein Waes

"Tot de IJsheiligen (medio mei) kunnen we nachtvorst krijgen en staan de telers klaar met vuurpotten en gaskanonnen", vertelt Lodewijk Waes, voorzitter van de vzw Belgische wijnbouwers die ruim 90 procent van de Belgische professionele en semiprofessionele wijnbouwers vertegenwoordigt. Waes kijkt vol spanning toe hoe de situatie in Frankrijk zich ontwikkelt. Daar waarschuwen telers voor grote schade aan de teelt door late nachtvorst.

"In Zuid-Frankrijk loopt het voorjaar voor op ons voorjaar en daar zijn de druivenplanten al begonnen met uit te lopen. Op dat moment zijn temperaturen onder nul funest voor de teelt”, vertelt Waes. In België hebben telers van de traditionele druivenrassen volgens hem nog geen last. "Bij ons zijn de knoppen nog gesloten en is de gevoeligheid voor vorst minder groot."

20210407_132636_resized

Dat geldt overigens niet voor de vroegere rassen, zoals solaris en rondo. “Deze zijn twee weken geleden al begonnen uitlopen en lopen wel gevaar”, aldus Waes die aangeeft op dit moment klaar te staan met vuurpotten en gaskanonnen om in geval van vorst bij te verwarmen. Deze staat van paraatheid zal dus nog tot medio mei duren. Waes, die zelf aan de oevers van de Schelde, ter hoogte van Zwijnaarde een wijngaard runt, heeft vorige week de vuurpotten naar het veld gereden.

De Belgische druiventeelt voor wijnproductie zit de laatste jaren sterk in de lift. Het Belgische areaal wordt geschat op een 500 hectare, waarvan 240 hectare in Vlaanderen. “Tien jaar geleden bedroeg het areaal nog tien keer zo weinig”, vertelt Waes. Door de klimaatopwarming en oplopende temperaturen aarden de druivenplanten steeds beter in onze streken. De andere kant van de medaille volgens Waes is dat de klimaatopwarming ook zorgt voor nachtvorst tot later in het voorjaar. “Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld op 20 mei nog vorst gehad”, vertelt hij.

De ranken staan klaar om geplant te worden, maar ik wil even nog wachten totdat de ergste nachtvorst achter de rug is.

Raf Rombouts - Startende wijndruiventeler in Loenhout

Steeds meer Belgische land- en tuinbouwers stapten de afgelopen jaren over op de teelt van wijndruiven. Een voorbeeld is amaryllisteler Raf Rombouts uit Wuustwezel die bloementeelt onder glas sinds enkele jaren combineert met druiventeelt. Momenteel heeft hij 1.000 wijnranken uitgezet, maar een uitbreiding met 700 ranken staat op de planning voor de komende dagen en op termijn wil hij naar twee hectare uitgroeien.

“De ranken staan klaar om gepland te worden, maar ik wil even nog wachten totdat de ergste nachtvorst achter de rug is”, vertelt Rombouts. Hij geeft aan afgelopen winter met spanning de teelt gevolgd te hebben. “Door de strenge nachtvorst tot -18 was ik even bezorgd dat de ranken het niet zouden overleven, maar gelukkig is alles goed gegaan.” De telers ziet de knoppen momenteel zwellen, maar omdat ze nog niet uitgelopen zijn, is hij voor nachtvorst op dit moment niet bevreesd.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek