Frankrijk vervroegt prijsonderhandelingen tussen leveranciers en supermarkten

In Frankrijk worden de prijsonderhandelingen tussen 75 grote leveranciers en de supermarktketens vervroegd. Normaal starten die in december en lopen ze tot maart. Nu starten ze vroeger, met de bedoeling om in januari een akkoord te hebben rond lagere prijzen. Dat kondigde de Franse minister van Economie Bruno Le Maire donderdag aan, na overleg met de verschillende spelers in de sector.

1 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 1 september 2023 16:21

Net als in België ligt de inflatie bij voedingsproducten in Frankrijk een pak hoger dan de gemiddelde inflatie. De Franse regering is actief bezig met de problematiek. Eerder maakte minister Le Maire afspraken om vanaf juli de prijs van een reeks producten zoals pasta, graan, gevogelte en (zonnebloem)olie met twee tot tien procent te doen dalen.

Tijdens een nieuw overleg engageerden heel wat producenten en supermarkten zich om tot het einde van het jaar de prijs van 5.000 referentieproducten niet te laten stijgen. De regering wil ook de strijd aangaan tegen zogenaamde "shrinkflation", waarbij de prijs onveranderd blijft maar de hoeveelheid die men hiervoor krijgt, kleiner is.

Daarnaast is ook overeengekomen om de prijsonderhandelingen tussen grote industriële voedingsgroepen en de supermarkten te vervroegen in strijd tegen de inflatie. Volgens de Franse economieminister kunnen de voedingsgiganten zoals Unilever, Pepsi of Nestlé "veel meer doen" om hun prijzen te laten zakken. Aan de supermarkten vraagt Le Maire dan weer om de lagere leveranciersprijzen "meteen door te rekenen".

Ook in ons land zijn de voedingsprijzen fors gestegen. Uit de laatste cijfers blijkt dat voeding op twee jaar tijd maar liefst 23,7 procent duurder is geworden. Volgens UGent-professor Stijn Baert is dat een stijging die je normaal op 12 jaar mag verwachten. Federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) dreigde in juni van dit jaar nog om de namen van voedingsbedrijven openbaar te maken die weigeren met een oplossing te komen om de voedingsprijzen in de supermarkt te doen dalen.

Dat was niet naar de zin van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie. “Gedurende meer dan een jaar hebben wij een substantiële kostenverhoging ondergaan. Zo konden de Franse voedingsbedrijven rekenen op steun van de overheid om de energiecrisis door te komen. Wij niet”, zo klonk het toen. Volgens Fevia is de crisis in de sector nog steeds niet afgewend. “Bepaalde kosten konden niet doorgerekend worden in de prijs door contracten met de supermarkten, die vaak weigerden te heronderhandelen. Bedrijven hebben met verlies moeten verkopen. Het is onmogelijk een verlaging van de prijzen te laten dragen door maar één schakel uit de keten”, aldus nog Fevia.

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek