Buurtsuper: "Protesten leggen structurele problemen van voedingssector bloot"

Volgens Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van zelfstandige supermarkten, tonen de grootschalige boerenprotesten in België en andere Europese landen aan hoe precair de situatie in onze voedselketen is. "Er moet werk gemaakt worden van een verbod op stuntprijzen, de machtsverhoudingen binnen de voedselketen moeten evenwichtiger en de franchiseovereenkomsten moeten leefbaar worden, pleit de organisatie.

5 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 6 februari 2024 10:47
Lees meer over:
Colruyt lege winkelrekken

"Deze precaire situatie in onze voedselketen, die niet alleen gevolgen heeft voor de boeren maar ook voor de zelfstandige supermarkten, hebben we in het verleden al meermaals aangeklaagd", aldus Buurtsuper.be.

De koepelorganisatie ziet twee kampen in de sector. Aan de ene kant zijn er de internationale fabrikanten en (multi)nationale supermarkten zoals Ahold Delhaize en Colruyt Groep, en aan de andere kant bevinden zich de boeren, kleine voedingsbedrijven en zelfstandige supermarkten. "De overheid moet ingrijpen, omdat die eerste groep bij prijs- en contractonderhandelingen zijn machtspositie kan misbruiken", klaagt de organisatie aan. "Omdat de kleinere supermarkten bijna allemaal onder franchisecontracten werken, hebben ze geen vat meer op hun marges."

Concurrentieslag

Omdat de taart niet meer groeit, is er een opbod ontstaan van kortingen en promoties. Dit zou volgens de organisatie dan weer snijden in de rendabiliteit en leefbaarheid van de complete sector. "Het recente onderzoek van het Prijzenobservatorium naar de supermarkten wees uit dat een winkelkar gevuld met enkel huismerken tot 40 procent goedkoper was in vergelijking met Nederland. Ook verse voeding bleek bij ons goedkoper", aldus Buurtsuper.be, "Dit gaat echter ten koste van de leefbaarheid van de boeren en kleinere marktspelers."

Zowel het misbruik van de machtspositie als de "lageprijzenspiraal" moet de overheid structureel aanpakken volgens Buurtsuper.be. De organisatie wijst op eerdere voorstellen om komaf te maken met stuntprijzen op verse voeding. "Daarnaast moet er een verdere verfijning komen van de B2B-wetgeving en moet er een punt gezet worden achter franchisecontracten die de prijszetting volledig centraliseren."

Belgen betalen minder voor verse groenten en vlees dan Fransen en Duitsers
Uitgelicht
België kent een minder sterke stijging van de consumptieprijzen voor voedingsmiddelen dan de buurlanden. Zo betaalt de Belg minder voor huismerken en niet-bewerkte levensmidde...
22 december 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek