Cacaoprijs overstijgt grens van 5.000 dollar per ton

De prijs van cacao bereikt zijn hoogste peil sinds 1977. De vrees voor tekorten als gevolg van een slechte oogst in de belangrijkste cocaproducerende landen duwt de prijs de hoogte in.

8 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 8 februari 2024 22:41
Lees meer over:

De prijs van cacao heeft begin deze week de grens van 5.000 dollar (of 4.640 euro) per ton overstegen. Op de termijnmarkt van New York werd het bruine goud dinsdag voor 5.252 dollar (of 4.870 euro) per ton verhandeld, een nieuw record. De prijs voor de grondstof van chocolade houdt al enkele maanden een stijgende trend aan en is nooit hoger geweest in 47 jaar.

De aanleiding van de prijsstijging is de vrees voor wereldwijde tekorten als gevolg van slechte oogsten in de belangrijkste productieregio van West-Afrika. Ivoorkust en Ghana zijn de grootste cacaoproducenten ter wereld, samen goed voor meer dan 50 procent van de globale cacaoproductie. De twee West-Afrikaanse landen krijgen te maken met ongunstig weer voor cacaoteelt waardoor de oogsten tegenvallen.

Boeren zijn bovendien bezorgd dat de seizoensgebonden Harmattan-winden in West-Afrika heviger zijn dan normaal, wat leidt tot het uitdrogen van cacaovelden en mogelijk afnemende opbrengsten voor de middenoogst van Ivoorkust in april. Als reactie op deze onzekerheden heeft de cacaoregulator van Ivoorkust, Le Conseil Cafe-Cacao (CCC), de termijnverkoop van cacao voor het seizoen 2024/2025 stopgezet totdat het een duidelijk beeld heeft van de verwachte cacaoproductie. 

Uit recente gegevens blijkt dat boeren in Ivoorkust van 1 oktober 2023 tot 28 januari 2024 één miljoen ton cacao naar havens hebben verscheept. Dat is een daling van 36 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Volgens bronnen die het persagentschap Bloomberg citeert, wordt het tekort in Ivoorkust op 70.000 tot 100.000 ton geschat in vergelijking met de hoeveelheden cacao die zijn gecontracteerd. Nochtans maakt CCC zich sterk dat alle contracten zullen worden gerespecteerd. "Het oogstseizoen is nog niet voorbij", klinkt het. De slechte oogsten in Ivoorkust en Ghana zullen naar verwachting in het huidige seizoen 2023/2024 tot een groot mondiaal tekort leiden.

Uitgelicht
De Zwitserse chocoladeproducent Barry Callebaut staat voor een grote uitdaging: meer chocolade produceren met minder cacao.
8 mei 2012 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek