header.home link

Frankrijk dreigt opnieuw met handelsmaatregelen in visserijconflict met VK

23 december 2021

Frankrijk heeft begin januari overleg met de Europese Commissie over de lancering van een procedure tegen het Verenigd Koninkrijk in het conflict over visvergunningen. Het visserijconflict blijft zo aanslepen.

Lees meer over:

"Als de Britten het akkoord niet respecteren, dan zullen ze in de toekomst geen vrije toegang tot onze markt meer hebben", dreigde staatssecretaris voor Europese Zaken Clément Beaune donderdag op de Franse zender France 2.

"Aan het begin van januari, op 4 januari om precies te zijn, hebben we vergaderingen met de eurocommissarissen om de procedure vast te leggen en de maatregelen die genomen moeten worden", verklaarde Beaune. Volgens de staatssecretaris zal de kwestie vervolgens doorgespeeld worden aan een arbitragetribunaal. Indien dat tribunaal oordeelt dat het VK het handelsakkoord heeft geschonden, kunnen vergeldingsmaatregelen genomen worden, zoals douanetarieven.  

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk ruziën al een heel jaar over de visvergunningen. In het handelsakkoord dat begin dit jaar in werking trad, is voorzien dat Europese vissers aan de slag kunnen blijven in Britse wateren indien ze kunnen aantonen dat ze er reeds voor de brexit aan de slag waren. Parijs en Londen bikkelen al maanden over de precieze aard en omvang van de bewijzen die daarvoor geleverd moeten worden. 

Eerder deze maand dreigden de Fransen al eens met procedures en vergeldingsmaatregelen. De Britten kwamen toen over de brug met 23 extra vergunningen, maar dat stemde Parijs nog niet tevreden. De Fransen claimen dat ze nog steeds maar 93 procent van de vergunningen hebben gekregen waarop ze recht hebben.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek