Frankrijk blijft Europees graanland bij uitstek

Met een areaal van 7,6 miljoen ha ingezaaide korrelgranen blijft Frankrijk het grootste graanland in de Europese Unie. Topjaar blijft evenwel 2008. Toen haalden de Franse graanboeren ruim 70 miljoen ton graan van het veld, bijna een kwart van de oogst in alle EU-landen.
13 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

Met een areaal van 7,6 miljoen ha ingezaaide korrelgranen blijft Frankrijk het grootste graanland in de Europese Unie. Topjaar blijft evenwel 2008 toen 131.000 ha meer werd gezaaid. Toen haalden de Franse graanboeren ruim 70 miljoen ton graan van het veld, bijna een kwart van de EU-oogst. De tweede in de ranking volgt op geruime afstand: Duitsland produceerde in 2008 50 miljoen ton.

In totaal werd dit jaar 5,3 miljoen ha tarwe uitgezaaid, bijna 150.000 ha minder dan vorig jaar. Verder staat er in Frankrijk ruim 1,8 miljoen ha gerst, 1,7 miljoen ha korrelmaïs en 100.000 ha haver. Voedermaïs haalt met iets meer dan 1,4 miljoen ha een recordniveau sinds de eeuwwisseling. Ook koolzaad is behoorlijk populair bij onze zuiderburen. Met ruim 1,4 miljoen ha staat het nog steeds bovenaan de lijst van oliehoudende gewassen. Na een kleine inzinking de afgelopen jaren, gaat de productie weer in stijgende lijn.

Met deze cijfers blijft Frankrijk het graanland bij uitstek in Europa. Dat heeft uiteraard te maken met de oppervlakte van het land. Maar de komende jaren bestaat de kans dat er een inkrimping van de graanoogst plaatsvindt. De afgetreden Franse landbouwminister Barnier had al aangekondigd dat hij de toeslagrechten van de vaak rijke graanboeren wilde terugschroeven. Barnier wilde, in opdracht van Sarkozy, 1,4 miljard euro steun overhevelen van de akkerbouw naar de veeteelt. Dit voornemen zorgde voor wat protest in de graansector, maar stelde niets voor in vergelijking met de felle acties van de melkveehouders.

Ook op andere terreinen is de Franse akkerbouw een speler van formaat. Zo staan er dit jaar 368.000 ha suikerbuiten, zo’n 5 procent meer dan vorig jaar. En dat ondanks de drastische ingrepen van het Europese suikerbeleid. Volgens Eurostat kwam de Franse suikerbietenoogst vorig jaar uit op ruim 30,1 miljoen ton. Dat is ongeveer een derde van de totale EU-productie. Volgens de Franse bietentelersorganisatie CGB mikken de telers minder op suiker, maar zien ze meer mogelijkheden in ethanol.

Het areaal consumptieaardappelen zou met 108.000 ha op vrijwel hetzelfde niveau liggen als de twee vorige jaren. Dit areaal leverde 4,6 miljoen ton aardappelen op, zo’n 2,7 procent minder dan de 4,76 miljoen ton van 2007. Naast de consumptieaardappelen hebben de Fransen ook 23.000 ha zetmeelaardappelen aangeplant. Het rendement ligt er tussen de 45 en 49 ton per ha.

Voor dit gewas bekleedt Frankrijk geen toppositie in Europa. Zowel Duitsland, Polen als Nederland gaan het land voor in de ranking. Of de aardappelen dit jaar goed de weg gaan vinden naar de consument is nog niet zo zeker. Volgens cijfers van de organisatie die de belangen van de aardappelboeren verdedigd, zou de consumptie 2,5 procent lager liggen dan een jaar geleden.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek