nieuws

Flanders' FOOD krijgt antenne in Huis van de Voeding

nieuws
De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen en Flanders’ FOOD, het innovatieplatfom voor de Vlaamse agrovoedingsindustrie, bundelen de krachten om de West-Vlaamse voedingssector te versterken. Concreet krijgt Flanders’ FOOD een antenne in het Huis van de Voeding in Roeselare. Stefan Coghe zal er een dag in de week tewerkgesteld worden, om samen met een valorisatiemanager uit de KULeuven en UGent beter voeling te krijgen met de West-Vlaamse kmo’s en de beschikbare wetenschappelijke en technologische kennis voor hen te vertalen. “Het is net die kennis, die voor kleinere kmo’s vaak moeilijk toegankelijk is, die de innovatieslagkracht van onze voedingsindustrie ook in de toekomst garandeert”, stelt Jean de Bethune, voorzitter van de POM West-Vlaanderen. Flanders’ FOOD en de POM West-Vlaanderen werkten al samen in het project Fabriek voor de Toekomst, maar die samenwerking wordt nu versterkt en geconcretiseerd.
27 maart 2015  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:20
Lees meer over:

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen en Flanders’ FOOD, het innovatieplatfom voor de Vlaamse agrovoedingsindustrie, bundelen de krachten om de West-Vlaamse voedingssector te versterken. Concreet krijgt Flanders’ FOOD een antenne in het Huis van de Voeding in Roeselare. Stefan Coghe zal er een dag in de week tewerkgesteld worden, om samen met een valorisatiemanager uit de KULeuven en UGent beter voeling te krijgen met de West-Vlaamse kmo’s en de beschikbare wetenschappelijke en technologische kennis voor hen te vertalen. “Het is net die kennis, die voor kleinere kmo’s vaak moeilijk toegankelijk is, die de innovatieslagkracht van onze voedingsindustrie ook in de toekomst garandeert”, stelt Jean de Bethune, voorzitter van de POM West-Vlaanderen. Flanders’ FOOD en de POM West-Vlaanderen werkten al samen in het project Fabriek voor de Toekomst, maar die samenwerking wordt nu versterkt en geconcretiseerd.

De agrovoedingsindustrie is de belangrijkste industriële sector in West-Vlaanderen. In 2013 telde de industrie meer dan 1.400 bedrijven, die samen een toegevoegde waarde creëren van ongeveer 1,2 miljard euro (in 2012) en rechtstreeks ongeveer 16.000 werknemers tewerkstellen. Maar op vlak van kennisdoorstroming en innovatie kan het volgens de POM en Flanders’ FOOD altijd beter. De kloof tussen de kmo’s in West-Vlaanderen en de kennisinstellingen in andere provincies is vooralsnog te groot, een pijnpunt dat beide partners met hun samenwerkingsovereenkomst willen aanpakken. 

“In West-Vlaanderen hebben we minder academische of andere kennisinstellingen. Als onze kmo’s nu met hen in contact willen komen, bijvoorbeeld voor begeleiding bij een innovatieproject, moeten zij in de file gaan staan. Die drempel is te groot. Daarom willen we de kenniscentra in onze provincie structureel verankeren, zodat gemakkelijker contact kan ontstaan en de kennis vlotter en sneller bij onze kmo’s terechtkomt”, legt de Bethune uit.

Flanders’ FOOD zal in het Huis van de Voeding werken met een jaarlijks actieprogramma, waaruit de komende weken al enkele activiteiten zullen worden opgestart. Bedoeling is dat de organisatie actief werk zal maken van kennisverspreiding, onder meer via haar eigen instrumenten – te weten workshops en seminaries, projecten en netwerkmomenten. Plaatselijk medewerker Coghe zal daartoe eerst de aanwezige kmo’s bezoeken, en inzicht proberen te verwerven in hun behoeften. Die behoeften zal hij vervolgens bekendmaken bij collega’s aan de universiteiten van Leuven en Gent, in de hoop dat zij ze in onderzoeksprojecten vertalen en er uiteindelijk meer Europese en Vlaamse onderzoeksmiddelen naar de West-Vlaamse voedingsindustrie stromen. Want ook dat is een doelstelling van de POM en Flanders’ FOOD.

Coghe zal er in Roeselare niet alleen voor staan, maar de hulp krijgen van een valorisatiemanager afgevaardigd door de KULeuven en UGent. “Het is de kracht van dit team, aangevuld met partners uit bijvoorbeeld het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), dat zal maken dat wij slagen in onze opzet”, besluit een tevreden Erwin Lamot, algemeen directeur van Flanders’ FOOD.  

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek