FEVIA tevreden met EU-voorstel voor voedseletiketten
nieuwsDe Europese Raad van Ministers bereikte deze week een akkoord over een Europese harmonisatie van voedselinformatie voor consumenten. Als het Europees Parlement het voorstel goedkeurt, moeten etiketten op voedingsmiddelen duidelijk leesbare informatie bevatten over de bestanddelen en het energiegehalte van de producten. De Federatie voedingsindustrie in België (FEVIA) reageert positief.
Volgens het akkoord van de Europese ministers van Gezondheid moeten consumenten op de verpakking van voedingsmiddelen uitgebreide informatie terugvinden over bepaalde bestanddelen en het energiegehalte van de producten. De algemene regel luidt dat de hoeveelheid kilocalorieën, vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout per 100 gram of 100 ml van het product vermeld moeten worden. Ook toegelaten is een weergave in termen van ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid’ (het zogenaamde GDA-systeem, nvdr) of andere alternatieven, zolang ze niet misleidend zijn. Al deze informatie moet in eenzelfde lijst of tekstvlak verschijnen.
Indien de consument misleid kan worden over de oorsprong van een product, bijvoorbeeld bij fetakaas die niet uit Griekenland afkomstig is, moet het land van herkomst eveneens vermeld worden. Voor een aantal vleesproducten (varken, kip en lams) heeft de Raad beslist dat de herkomst altijd aangeduid moet worden. Voor rundvlees wordt dit reeds verplicht door andere wetgeving. Drie jaar na de inwerkingtreding van de nieuwe regels zou de Commissie een uitbreiding van de verplichting willen overwegen voor producten als melk, ander vlees, melk of vlees als ingrediënt, onbewerkt voedsel, enz.
FEVIA, de Belgische Federatie Voedingsindustrie, is tevreden met de keuzes die de Commissie maakt. In het bijzonder is de federatie opgetogen over de bevestiging van het GDA-systeem dat consumenten in staat stelt om geïnformeerde voedingskeuzes te maken. “We zijn ervan overtuigd dat de Europese harmonisatie de enige manier is om de eenheid van de markt en het vrije verkeer van goederen te verzekeren. Tegelijkertijd betekent deze harmonisatie een gevoelige verbetering van de bescherming van de wettige belangen van zowel de producenten als de consumenten.”
Desondanks oordeelt FEVIA dat het voorstel nog iets verder mag gaan. “De bijkomende regels in verband met de oorsprongsetikettering vormen een bedreiging voor de Belgische voedingsindustrie omdat deze protectionistische maatregelen op onze exportmarkten in de hand kunnen werken. Wij zijn daarom voorstander van het behoud van de huidige oorsprongregels. Als ze toch aangepast moeten worden, vragen wij dat op voorhand een impactevaluatie wordt gehouden.”
Tevens stelt FEVIA zich vragen bij de mogelijkheid die lidstaten krijgen om vrijwillige, nationale schema’s voor etiketten in te voeren. “Dit dreigt te leiden tot een wildgroei binnen Europa.” Tenslotte wil FEVIA, gesteund door de Europese federatie van de voedingsindustrie CIAA, dat het voorstel meer concrete regels in verband met de leesbaarheid en de plaats van de informatie op de verpakking vastlegt. De organisatie hoopt dat deze aandachtspunten nog opgenomen worden tijdens de tweede lezing van het voorstel door het Europees Parlement.
Raadpleeg hier het voorstel van de Europese Raad.
Bron: eigen verslaggeving/Het Laatste Nieuws