Fevia pleit in memorandum om ‘lasagne van belastingen’ aan te pakken

Fevia, de Belgische federatie van de voedingsindustrie, wil in de volgende regeringsperiode onder meer dat de ‘lasagne van belastingen’ aangepakt wordt zodat er een eerlijke concurrentie met het buitenland onstaat. Dit staat samen met nog drie andere pleidooien te lezen in het memorandum dat Fevia heeft opgesteld in de aanloop naar de verkiezingen van 2024. “Die ingrediënten moeten een toekomst op de lange termijn garanderen voor de lekkerste sector en de voedselvoorziening in ons land”, zegt Fevia naar aanleiding van de jaarlijkse ledenvergadering.

5 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 5 december 2023 17:36 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
pasta-7672911_1280

Bij de voorstelling van haar verkiezingseisen wijst Fevia erop dat de rendabiliteit in de sector onder druk staat. Vier op tien bedrijven verwacht in de komende zes maanden bovendien nog een verdere daling in de rendabiliteit. De federatie hamert daarom op het belang van eerlijke concurrentie met het buitenland. Dit houdt in dat de loonkostenhandicap moet worden weggewerkt en de "lasagne van belastingen" moet worden aangepakt, zodat de belastingdruk in België vergelijkbaar wordt met die in de buurlanden.

“In 2023 was de loonkostenhandicap in België in die mate dat elk gewerkt uur bij ons gemiddeld bijna 30 procent duurder was dan in onze buurlanden”, aldus Fevia. “Dit jaagt investeerders over de grens in plaats van ze aan te trekken en maakt de concurrentie voor onze bedrijven veel moeilijker.” Niet enkel investeerders maar ook consumenten worden volgens de federatie weggejaagd naar de buurlanden door het beleid. “Als producten in België zwaarder worden belast dan in de buurlanden, nemen de grensaankopen meteen toe", beklemtoont Fevia. De federatie schat dat de Belgen in de eerste drie kwartalen van dit jaar zowat 70 miljoen euro hebben uitgegeven aan de overkant van de grens. "Dat is een lose-lose voor onze voedingsbedrijven en hun werknemers, de Belgische consument én de overheid."

Ondernemers moet kunnen kunnen rekenen op continuïteit. Een stop-and-go-beleid fnuikt ondernemen en investeringen

Fevia

Minister van Industrie

Ook pleit Fevia ervoor dat de volgende regeringen een 'minister van Industrie' hebben. Op die manier moet een oplossing worden geboden voor de versnippering van de bevoegdheden, zowel tussen als binnen de verschillende beleidsniveaus. “Deze versnippering leidt tot complexiteit, incoherentie en inefficiëntie, wat een remt zet op het ondernemen”, aldus Fevia. De federatie pleit daarom voor een minister van Industrie, die het overzicht over de verschillende bevoegdheidspakketten bewaart.

Haalbaarheid en rechtszekerheid

Daarnaast kaart Fevia in haar memorandum ook de haalbaarheid aan van de groene transitie bij kmo’s. “90 procent van de leden van Fevia heeft een kmo-karakter”, aldus Fevia. “Deze kleine en middelgrote bedrijven in de sector weten niet altijd hoe ze deze transitie precies moeten aanpakken. Ze zien namelijk een tsunami aan regelgeving, initiatieven en verplichtingen op zich afkomen.” Daarom vraagt de federatie aan de beleidsmakers om energiespecialisten te voorzien, die kmo's ondersteunen in de implementatie van energie-efficiënte maatregelen.

Tot slot beklemtoont Fevia ook de nood aan rechtszekerheid en een stabiel kader. “Bedrijven moeten goed weten welke investeringen en acties in lijn zijn met het beleid van morgen”, staat te lezen in het memorandum. “Daarvoor moeten zij niet alleen vlot de nodige vergunningen verkrijgen, maar ook kunnen rekenen op continuïteit. Een stop-and-go-beleid fnuikt ondernemen en investeringen.”

Fevia: "Lokale verankering van Belgische voedingsbedrijven komt in gevaar"
Uitgelicht
De Belgische voedingsbedrijven realiseerden in 2022 een recordomzet van 75,9 miljard euro, maar zagen hun volume aan verkochte goederen dalen. “Ondanks die gestegen omzet blij...
29 maart 2023 Lees meer

Bron: Belga / Fevia

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek