header.home link

FAVV stelt weinig inbreuken vast op vlak van voedselveiligheid bij marktkramers

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft dit jaar zowat 750 controles uitgevoerd bij marktkramers en uitbaters van foodtrucks. Daarbij werden amper ernstige inbreuken vastgesteld. Het voedselagentschap maakt zich dan ook sterk dat deelnemers aan kerstmarkten voldoende aandacht zullen besteden aan voedselveiligheid.

6 december 2022  – Laatste update 6 december 2022 14:32
Lees meer over:
foodtruckfestivalmarktvoedselveiligheid

Zowat 760 controleurs van FAVV zijn dagelijks op pad om inspecties uit te voeren bij tal van ondernemingen die actief zijn in de voedselketen, zoals landbouwbedrijven, slachthuizen, bakkers, slagers, fabrieken, restaurants, grootkeukens, traiteurs. Daarbij horen ook ambulante marktkramers, die dus niet enkel actief zijn op wekelijkse markten, maar ook op onder meer beurzen, festivals en kerstmarkten.  

Dit jaar werden er al zowat 750 controles uitgevoerd bij ambulante marktkramers. "Ondanks de verschillende hittegolven van deze zomer, zijn er weinig problemen vastgesteld", aldus FAVV. Van de gecontroleerde marktkramers kreeg 42 procent een waarschuwing, 8 procent kreeg een boete. De drie meest voorkomende problemen bij de controles zijn het ontbreken van voorzieningen voor het wassen van de handen, de afwezigheid van allergeneninformatie en gebrekkige ruimtes waar levensmiddelen worden bereid, behandeld en verwerkt.

Wanneer het resultaat van een controle niet gunstig is, wordt een hercontrole gepland. Bij ernstige inbreuken wordt een tijdelijke sluiting opgelegd. Dit jaar gebeurde dat één keer, omdat er ernstige overtredingen werden vastgesteld op gebied van hygiëne en infrastructuur.

De resultaten van de controles blijven jaar na jaar vrij stabiel, aldus FAVV, dat zich sterk maakt dat dus ook de kerstmarkten dit jaar in alle veiligheid kunnen verlopen.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek