nieuws

FAVV gaat runderen controleren op natuurlijke hormonen

nieuws
Vanaf september gaat het Voedselagentschap (FAVV) runderen systematisch controleren op natuurlijke hormonen. Senator Bart Tommelein (Open VLD) noemt dit een doorbraak van formaat die de hormonenmaffia een zware slag zal toebrengen. ABS betreurt dat de indruk wordt gewekt dat in de veeteelt nog heel wat hormonen worden gebruikt, wat tot het verleden behoort.
30 augustus 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:16
Lees meer over:

Vanaf september gaat het Voedselagentschap (FAVV) runderen systematisch controleren op natuurlijke hormonen. Senator Bart Tommelein (Open VLD) noemt dit een doorbraak van formaat die de hormonenmaffia een zware slag zal toebrengen. Het Algemeen Boerensyndicaat betreurt dat de indruk wordt gewekt dat er nog steeds heel wat hormonen zouden worden gebruikt in de veeteelt, "wat definitief tot het verleden behoort".

In september gaat het Isora-project van start waarin het Voedselagentschap samenwerkt met een gespecialiseerd labo uit Nantes (Frankrijk) en met de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent. Daardoor gaat het Voedselagentschap over één van de meest geavanceerde technieken beschikken om natuurlijke hormonen op te sporen. "In totaal hebben we in het Isora-project 520.000 euro geïnvesteerd zodat we de urinemonsters van vetgemeste dieren systematisch kunnen controleren", zegt woordvoerster Lieve Busschots.

Het Algemeen Boerensyndicaat is naar eigen zeggen vragende partij voor een sterke aanpak van het hormonengebruik. "Het kan voor ons niet streng genoeg zijn en een continue dreiging is nodig", zegt woordvoerder Guy Depraetere, "maar dan vragen wij ook een adequate en correcte communicatie naar het publiek." ABS vindt dat het Voedselagentschap op ongelukkige wijze de indruk gaf dat er nog steeds heel wat hormonen worden gebruikt, "terwijl insiders weten dat het hormonentijdperk volledig tot het verleden behoort". De landbouworganisatie vindt dat insinuaties zonder duidelijke onderbouwing absoluut niet meer kunnen.

Senator Bart Tommelein is opgetogen met de vooruitgang in de analyses. Hij drukte de voorbije jaren meermaals de vrees uit dat de hormonenmaffia "onder de radar werkt omdat de detectiemogelijkheid voor natuurlijke hormonen bij de overheid ontbreekt". Info van veehouders en onderzoek uit Nederland leerde hem dat de hormonenmaffia inzet op zogenaamde pro-hormonen die bij het dier de aanmaak van natuurlijke hormonen nabootsen. "De pro-hormonen worden in het lichaam snel omgezet zodat laboratoria enkel een verhoogd niveau natuurlijke hormonen meten bij de monstername. Dat volstaat niet om een inbreuk vast te stellen en de dader te veroordelen", legt Tommelein uit.

De multidisciplinaire hormonencel meldde in zijn jaarverslag 2009 een sterke afname van het aantal vaststellingen van illegale vetmesting, maar stelde een jaar later vast dat die positieve trend zich niet doorzet in de veehouderij. Dat de hormonencel in 2009 schreef dat "het aantal vastgestelde inbreuken daalt, maar de aanwijzingen niet" en de urine van sommige dieren zeer grote hoeveelheden natuurlijke hormonen bevat, is volgens Tommelein een veeg teken aan de wand. "Om te weten, moet men kunnen meten. De jacht is nu geopend", zegt de senator, die hoopt dat de inspectiediensten hierdoor de wedloop met de hormonenmaffia kunnen winnen.

Tot slot noemt hij de nieuwe controles goed nieuws voor de consument en voor de eerlijke veehouder. Ook toxicoloog Jan Tytgat van de K.U. Leuven noemt de extra investeringen in de strijd tegen de hormonenmaffia een erg goede zaak. "Zelfs een kleine hoeveelheid extra hormonen kan de hormonenhuishouding van ons lichaam in de war brengen", aldus Tytgat.

Bron: eigen verslaggeving/Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek