FAO: Wereldwijde voedselprijzen licht gedaald in oktober

De wereldwijde voedselprijzen zijn de voorbije maand 0,5 procent gedaald, zo meldt de Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO. Enkel de zuivelproducten zijn in oktober in prijs gestegen. De FAO-index volgt de verschuivingen in de grondstofkosten.

3 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 3 november 2023 16:50
Lees meer over:

De voedselprijsindex van de FAO, die vijf belangrijke basisproducten volgt, komt uit op een waarde van 120,6 punten. Dat betekent dat de wereldwijde voedselprijzen 10,9 procent goedkoper zijn geworden in vergelijking met dezelfde periode in 2022.

Vooral de daling van de suikerprijs (-2,2%) springt in het oog. De voorbije maanden was nog sprake van stevige prijsstijging. Dat die trend nu gestopt wordt, is in de eerste plaats een gevolg van het hoge productietempo in Brazilië, zo blijkt uit een mededeling van de FAO. De suikerprijs ligt wel nog altijd 46,6 procent hoger dan een jaar geleden.

Voorts daalde ook de prijs van graan (-1%), plantaardige oliën (-0,7%) en vlees (-0,6%). De index voor zuivelproducten steeg dan weer met 2,2 procent, waarmee er een einde komt aan een daling van negen maanden.

De daling van de index betekent niet dat de voedingsprijzen in de supermarkt onmiddellijk goedkoper zullen worden. De index volgt namelijk de verschuivingen in de grondstofkosten en het duurt even voordat veranderingen doorwerken in de kleinhandelsprijzen. Daarnaast worden de prijzen in de supermarkt ook beïnvloed door de energie-, transport- en loonkosten.

Zo liet de indexcommissie in ons land weten dat de Belgische voedingsprijzen in oktober nog altijd negen procent hoger lagen dan een jaar geleden. In september ging het om 11,1 procent.

Voedingsprijzen negen procent duurder dan vorig jaar
Uitgelicht
In oktober is de algemene inflatie fors gedaald van 2,4 procent naar 0,4 procent. Dat is het laagste niveau sinds januari 2021. Dit wil zeggen dat het leven amper duurder is d...
30 oktober 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek