FAO detecteert Ebola-virus bij varkens op Filipijnen

Op de Filipijnen is voor de allereerste keer ter wereld het Ebola-Reston-virus vastgesteld bij varkens. Dat meldt de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Op vraag van Manilla wordt een ploeg deskundigen naar de hoofdstad gestuurd. Het virus werd geïsoleerd na laboratoriumonderzoeken, nadat de varkenssterfte in kwekerijen in 2007 en 2008 gestegen was. Er bestaan vijf Ebola-stammen, waarvan Reston er één is. Deze stam kan de mens besmetten, maar zonder ernstige ziekten of sterfte te veroorzaken.
24 december 2008  – Laatste update 14 september 2020 14:06
Lees meer over:
Op de Filipijnen is voor de allereerste keer ter wereld het Ebola-Reston-virus vastgesteld bij varkens. Dat meldt de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Op vraag van Manilla wordt een ploeg met deskundigen naar de hoofdstad gestuurd. Het virus werd geïsoleerd op basis van laboratoriumonderzoeken, nadat de varkenssterfte in kwekerijen in 2007 en 2008 gestegen was.

Analyses van internationale referentielabo's bevestigden eind oktober dat de varkens tegelijk besmet waren met het Ebola-Reston-virus en met SDRP. Hoewel de dubbele besmetting bij de varkens niets ongewoons is, "is het de eerste keer ter wereld dat het virus bij varkens geïsoleerd kon worden", benadrukt de FAO. Op de Filipijnen werd het virus al bij apen aangetroffen tijdens de epidemieën in 1989-1990, 1992 en 1996.

Er bestaan vijf Ebola-stammen, waarvan Reston er één is. De FAO preciseert dat de Reston-stam de mens kan besmetten, maar zonder ernstige ziekten of sterfgevallen te veroorzaken, in tegenstelling tot de Zaïre- of Soedan-stam. Een groep experts zal met Filipijnse deskundigen onderzoek verrichten naar de bron van het virus en naar de overdracht om "gepaste raad te geven in verband met de bescherming van de gezondheid", besluit de FAO. In afwachting wordt boeren en slachters aangeraden de hygiënenormen te respecteren.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek