header.home link

Extra portie zuivel kan botbreuken bij bejaarden met 33% verminderen

29 oktober 2021

Voldoende zuivelproducten geven aan rusthuisbewoners kan een gemakkelijke en goedkope manier zijn om het aantal fracturen bij ouderen te beperken. Dat is de conclusie van een grootschalige Australische studie.

Lees meer over:
image

Door de vergrijzing van de bevolking hebben steeds meer ouderen voltijdse institutionele zorg nodig. Een andere vaststelling van de onderzoekers is dat velen onder hen ondervoed zijn. Aan een steekproef van 7.195 bewoners van een brede waaier zorginstellingen in Australië werd een extra portie zuivel gegeven zodat zij dagelijks de aanbevolen hoeveelheid calcium en eiwitten zouden binnenkrijgen. Het ging om melk, kaas of yoghurt. Boter, room of roomijs werden niet gegeven omdat zij te weinig calcium of eiwitten bevatten.

Door deze dieetaanpassing kon het risico op vallen en fracturen aanzienlijk beperkt worden. De aanbevolen hoeveelheid calcium en eiwitten innemen, had tot gevolg dat er 33 procent minder breuken werden vastgesteld, 46 procent minder heupfracturen en 11 procent minder vallen werden genoteerd. Deze daling werd al na zes maanden vastgesteld. Een tekortkoming van deze studie is dat minder dan de helft van de deelnemers langer dan 15 maanden werd opgevolgd.

Tijdens de interventie kregen de rusthuisbewoners ook hele zuivelproducten en geen supplementen met calcium en proteïnen. Volgens de onderzoekers kan de unieke zuivelmatrix van melk, kaas en yoghurt dus wellicht extra voordelen leveren in vergelijking met supplement.

“We kunnen besluiten dat onze studie aantoont dat ingrijpen in het dieet van rusthuisbewoners een belangrijke impact kan hebben voor de preventie van fracturen in de bejaardenzorg, mogelijk zelfs in de bredere gemeenschap”, stelt dokter Iuliano die de leiding had over het onderzoek in het medische tijdschrift BMJ.

Naar de studie
rollator bejaarden senioren

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek