header.home link

Experts trekken extra melkgift met VR-bril in twijfel

27 januari 2022

Een Turkse melkveehouder beweerde recent dat de melkopbrengst van zijn koeien aanzienlijk was gestegen sinds ze 20 minuten per dag een virtualrealitybril dragen. De dieren wanen zich in een sappige weide en zouden daarom meer melk geven. Experts, waaronder de Vlaamse ethicus Stef Aerts, trekken de wonderwerking van de VR-bril in twijfel. “Als een koe zich in de wei waant, begint ze vreugdesprongetjes te maken. Dat gedrag is niet praktisch in de stal.”

Lees meer over:

De Turkse melkveehouder Izzet Kocak beweerde recent dat zijn koeien meer melk gaven als hij ze 20 minuten per dag uitrust met een virtualrealitybril. In een door hem zelf uitgevoerd experiment werd een koe uitgerust met een VR-bril en kreeg ze voor haar ene oog een video te zien van een groene weide, terwijl het andere oog werd verduisterd. Hierdoor zou de melkproductie van de twee koeien waarop hij de bril testte, zijn gestegen van 22 naar 27 liter per dag.

Verschillende experts trekken het verhaal van de Turkse boer nu in twijfel. "Ik denk dat het onmogelijk is dat 20 minuten een VR-bril dragen een prestatieverhogend effect heeft", zegt Benito Weise, die voor de Landbouwkamer van de Duitse deelstaat Nedersaksen onderzoek heeft gedaan naar koeien en VR-brillen. Een andere expert zegt tegen het Duitse nieuwsagentschap DPA dat koeien meer afzonderlijke beelden per seconde kunnen onderscheiden dan mensen. "Een video zoals beschreven door Kocak en afgespeeld op een smartphone, zouden door koeien waarschijnlijk als flikkerend en zelfs als onaangenaam of stresserend worden ervaren."  

Koe in de weide maakt sprongen: onhoudbaar in de stal

De Vlaamse ethicus Stef Aerts heeft eveneens vraagtekens of virtual reality eenzelfde effect heeft op koeien als op de mens. "Op het brein van de mens kan virtual reality wel degelijk een effect hebben, maar is dat bij koeien ook het geval? Ik betwijfel het.” Aerts wijst op een ander hiaat in de theorie van de Turk. “Stel je voor dat de koe zich door de VR-bril daadwerkelijk in een sappige weide waant. Dat zou ook tot gevolg hebben dat hij ander gedrag gaat vertonen. Een koe met weidegedrag is niet praktisch in de stal. Bovendien vraag ik mij af of de koe überhaupt een bril op haar hoofd zou accepteren."

Ondanks de scepsis van de onderzoekers duiken regelmatig berichten op over extra melkgift door VR-brillen. Zo werd er ook in Rusland enkele jaren geleden een experiment uitgevoerd naar de effecten van virtual reality op koeien. VILT heeft nadien niets vernomen van de resultaten en conclusies van dit onderzoek.

Uitgelicht
Wat is het effect van virtual reality (VR) op koeien? Dat moet een opmerkelijk experiment in Rusland uitwijzen, weet een Russische nieuwssite. Koeien krijgen er een VR-bril op...
1 december 2019 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek