nieuws

"Exclusief melkmerk kan niet ver weg zijn"

nieuws
Als het van de melkstakers afhangt, gaan de Europese productiequota opnieuw naar beneden. Maar wat als zulke quota niet de oplossing maar het probleem zijn, vraagt Lorin Parys zich af. De voorzitter van Flanders DC, de Vlaamse organisatie voor ondernemerscreativiteit, vreest dat de boeren met een daling van de quota zichzelf de das omdoen.
21 september 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

Als het van de melkstakers afhangt, gaan de Europese productiequota opnieuw naar beneden. Maar wat als zulke quota niet de oplossing maar het probleem zijn, vraagt Lorin Parys zich af. De voorzitter van Flanders DC, de Vlaamse organisatie voor ondernemerscreativiteit, vreest dat de boeren met een daling van de quota zichzelf de das omdoen.

"De boeren willen het quotum verlagen, maar de Europese landbouwers produceren nu al vier procent minder melk dan toegelaten. Zo'n verlaging zou dus nauwelijks of geen effect hebben buiten het feit dat de melkveehouders weer naar overheidsplanning teruggrijpen", schrijft Parys in een opiniestuk in De Standaard. Hij merkt op dat die vraag helemaal niet aan de orde was toen de melk in 2007 duur was doordat de Chineze yoghurt ontdekten en de Australiërs met massale droogte kampten.

"Nu we minder kaas eten door de recessie, moeten we plots terug naar de geleide economie. Maar wanneer de crisis straks over is, zullen de boeren niet snel genoeg op de nieuwe vraag kunnen inspelen", voorspelt de gewezen woordvoerder van Patricia Ceysens. "Het duurt immers even vooraleer een koe oud genoeg is om gemolken te worden, en zo dreigen de boeren dus in eigen voet te schieten".

Parys staat niet alleen afkerig tegenover melkquota, net zoals andere liberale denkers geeft ook hij het Europees landbouwbeleid er flink van langs. "Volgens Boerenbond is dat beleid een gezinspolis voor voldoende, kwaliteitsvol en betaalbaar voedsel en voor een leefbaar platteland. Maar is dat wel zo? Met de subsidies doen we de boeren in het Zuiden oneerlijke concurrentie aan", luidt het.

Dat creativiteit het centrale thema was van de Dag van de Landbouw doet Parys wél plezier. "Werken met beperkingen doet onze boeren zoeken naar nieuwe manieren van produceren of met inventieve producten op de markt komen. Zo zouden we kunnen nadenken hoe we van melk opnieuw een premium product kunnen maken. Als Belgen bereid zijn om verschillende euro's neer te tellen voor vitaminewater, dan kan een exclusief melkmerk niet ver weg zijn".

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek